ЦЕО СВЕТ БРУЈИ: Путин се хитно огласио и изнео став за решење КИМ! – КОМЕРСАНТ

ЦЕО СВЕТ БРУЈИ: Путин се хитно огласио и изнео став за решење КИМ!

Принцип Русија прижељкује корекцију граница као договор Срба и Албанаца јер јој то даје легитимитет да реши неке своје проблеме у Молдавији, Грузији и Украјини, наводи америчка агенција Блумберг

Русија и Владимир Путин волели би разграничење Срба и Албанаца као коначно решење за косовско питање, тврди утицајна америчка агенција Блумберг!

Како наводи, Путин има разлога да прижељкује такав сценарио јер би на тај начин добио адут да исти или сличан модел примени у решавању неких својих замрзнутих конфликата.

Подршка Кремља

– Размена територија би, бар површно гледајући, била повољан исход за Кремљ јер би на тај начин добили легитимитет за слична решења за замрзнуте конфликте у Молдавији, Грузији и Украјини – наводи Блумберг и подсећа да Русија подржава Србију по питању Косова, не признаје косовску независност и блокира Косово у УН. Али је Русија такође, подсећа Блумберг, наговестила и да би прихватила компромисни договор за КиМ.

Блумберг наводи да договор Београда и Приштине постаје више од апстрактне идеје и да су председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи у Аустрији ових дана почели разговоре о такозваној корекцији граница, процесу који би омогућио приступање ЕУ.

Додаје, међутим, да би евентуална корекција граница могла повући и још нека разграничења у региону. Како оцењује, опасност је велика, поготово у БиХ, у регионима у којима су већина Срби и Хрвати, али и у Македонији, у којој је албанска мањина веома јака.

– Уколико би Вучић и Тачи пронашли начин да се договоре, то ће ЕУ бити више него довољна накнада за понижење после брегзита, будући да би било тешко оспорити способност Уније да зацели свеже ране после рата. А уколико до договора не дође, Европа уме да буде и стрпљива – закључује Блумберг.

Приближавање САД и Русије

Промена става Америке, која је подржала корекције граница између Срба и Албанаца уколико се две стране договоре, знатно је приближила Доналда Трампа и Путина када је реч о решавању косовског питања. И неке државе ЕУ ускоро би могле да омекшају став, оцењују саговорници Курира.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић наглашава да је Србија успела да промени готово зацементирану позицију неких западних земаља када је реч о Косову.

– Направљен је историјски заокрет и историјски успех, јер је КиМ постала тема о којој се поново говори. Пружа нам се историјска прилика да нешто добијемо за свој народ. Борба тек следи – поручује Дачић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је добро што велике силе показују спремност да пусте Србе и Албанце да сами реше проблем:

– Србија заговара такав приступ и добија све већу подршку у међународној заједници. Нама је циљ да сами можемо да решавамо своје проблеме на миран начин.

Меркелова и Трамп о Косову

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...