ЗАСТРАШУЈУЋИ СНИМЦИ МОЋНЕ ХИБРИДНЕ ОЛУЈЕ: Медиган хрли ка Србији?! (ВИДЕО)

Моћна олуја погодила је данас јужни део Грчке, а оборено дрвеће које је покидало далеководе изазвало је нестанак струје у појединим зонама Атине, преноси АП.

Агенција АНА преноси да је на метеоролошком сервису ове опсерваторије метео.гр наведено се да се на мору између Пелопонеза и острва Крит очекују таласи виши од 11 метара.

Наводи се да су затворене школе у грчкој престоници и у још неким деловима земље, а спасилачке службе биће у приправности целог викенда.

АП наводи да се очекују удари ветра брзине до 100 километара на час.

Наводи се да је обновљен саобраћај појединих трајектних линија из лука близу Атине, који је био обустављен претходна два дана, а због невремена је било и отказивања авионских летова.

Грчка национална метеоролошка служба ЕМY објавила је да се данас очекује погоршање временских услова на острву Крит, на Кикладима, а делом и на југу и западу континеталне Грчке.

Моћна и ретка олуја, налик урагану и тајфуну, погодиће овог викенда источни део Средоземља, јавља ЦНН.

Америчка телевизија наводи да се ради о хибридној олуји коју често називају „Медикејн“ (Медитерранеан + хуррицане, српски „Медиган“ – Медитеран + ураган).

Наводи се да се, према истраживању објављеном 2011, свега један или два „Медигана“ десе током године и да се ове моћне најчешће јављају у септембру и октобру, када је површина Средоземног мора и даље прилично топла, али се могу десити у било које доба године.

Подручје близу италијанског острва Сицилије „Медиган“ је погодио у новембру 2014. године.

Најновија олуја покренула је у последњих неколико дана бујичне поплаве широм Туниса и Либије, а сада је преко Медитерана кренула северно ка Европи.

Наводи се да ће ова олуја током проласка преко Средоземног мора вероватно попримити карактеристике урагана, а очекује се да сутра полако пређе преко грчког острва Крит и јужног дела Грчке и потом убрза према западној Турској.

Си-Ен-Ен наводи да ће подручја Грчке и Турске погодити велике падавине и веома јаки удари ветра.

Наводи се да се, на срећу, „Медиган“ неће дуго задржати над југоисточном Европом.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО

Саша Радуловић: Ко гура Србију у канџе Немачке?

/// ЗДЕС