PUTIN U NEZGODNOJ POZICIJI, OVO NIJE OČEKIVAO: Za 3 nedelje doživeo je čak 3 neprijatna iznenađenja! (FOTO) – KOMERSANT

PUTIN U NEZGODNOJ POZICIJI, OVO NIJE OČEKIVAO: Za 3 nedelje doživeo je čak 3 neprijatna iznenađenja! (FOTO)

Kremlj je doživeo i treći vikend izbornih šokova jer su njegovi kandidati neočekivano izgubili u trkama za guvernere.

Iako se za pobednike tih izbora ne može reći da su jaka opozicija, jasno je da su glasači rešili da se pobune protiv vlasti, tvrdi britanski Independent.

U Habarovskoj pokrajini na ruskom dalekom istoku i u Vladimirskoj oblasti, blizu Moskve, kandidati Jedinstvene Rusije, vladajuće partije, izgubili su izbore od kandidata ruske Liberalno demokratske partije (LDPR) – ali uprkos imenu ova partija nije ni demokratska, ni liberalna, veća nacionalistička i navodno povezana sa mafijom, navodi Independent.

Sergej Furgal je sa čak 67,57 odsto glasova ponizio trenutnog guvernera Habarovske pokrajine Vjačeslava Športa koji je osvojio 27,97 odsto.

U Vladimirskoj oblasti je Vladimir Sipjagin takođe ubedljivo pobedio aktuelnu guvernerku Svetlanu Orlovu. U oba slučaja je došlo do neočekivanog održavanja drugog kruga.

Rezultati su usledili nakon što je prošle nedelje na izborima za guvernera još jedne dalekoistočne Primorske pokrajine do poslednjeg trenutka vodio Andrej Iščenko iz Komunističke partije. Međutim, iako je vodio, na kraju je pobednikom proglašen kandidat vladajuće partije. Iščenko se bunio i rekao da je u pitanju krađa glasova. Izbori su na kraju ipak poništeni.

Ipak svi ovi izbori predstavljaju veliki udarac Kremlju.

Otkako su 2012. godine ponovo počeli da se organizuju direktni izbori za guvernere, samo je jednom 2015. jedan od kandidata Jedinstvene Rusije izgubio.

Oni su se desili u vreme kada je Kremlj praktično eliminisao jedinu pravu opoziciju – onu koju predvodi Aleksej Navaljni. Ove ostale „opozicione“ stranke kojima je dozvoljeno da se takmiče uglavnom su do sada imale specifičnu ulogu – da ponude kandidate koji ne bi bili prihvatljivi prosečnim glasačima, već bi bili previše ekscentrični, pa bi se glasači morali zadovoljiti kandidatima Jedinstvene Rusije. I ta taktika je uglavno do sada bila efikasna. Ove godine se, međutim, nešto promenilo.

Izgleda da su glasači rešili da se na ovim izborima pobune protiv nepopularnih penzionih reformi i da na svaki mogući način naškode vladajućoj partiji. Zato su glasali masovno za kandidate koji su imali najveće šanse protiv kandidata Jedinstvene Rusije, čak i ako je to značilo glasanje za nacionaliste LDPR ili ništa bolje komuniste.

Vođe ovih partija su lojalne Kremlju i teško da će novi guverneri mnogo otežati život vladajućoj stranci.

Ali, kako navodi Blumberg, na regionalnom nivou je rivalstvo stvarno i bilo koja pobeda LDPR ili komunista je „sramota za Putina i njegovu partiju koja dominira širom zemlje“.

Mihail Vinogradov, šef Političke fondacije iz Sankt Peterburga rekao je da rezultati predstavljaju izazov za Kremlj i njegovu propagandu.

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

PRATITE NAS NA TNJITERU! :)

AdNow
Loading...