СЕРГЕЈ ЛАВРОВ ОДБРУСИО БАКИРОВИМ ЕКСТРЕМИСТИМА! Дејтон нико не може да руши, РУСИЈА БРАНИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ! – КОМЕРСАНТ

СЕРГЕЈ ЛАВРОВ ОДБРУСИО БАКИРОВИМ ЕКСТРЕМИСТИМА! Дејтон нико не може да руши, РУСИЈА БРАНИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ!

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров поручио је у Сарајеву да ће Москва увек бранити Републику Српску

Он је упозорио да Русија никоме и никада неће дозволити да сруши Дејтонски споразум и тиме укине Српску! Један од најближих Путинових сарадника истовремено је нагласио да се Русија противи било каквом страном мешању у изборе у БиХ и РС.

Лавров је ове поруке Кремља објавио током посете Сарајеву и Бањалуци. Он је јасну подршку Српској објавио пред Бакиром Изетбеговићем и тако и њему и свим другим екстремистима у Сарајеву ставио до знања да Москва чврсто подржава Србе у РС.

Не мешамо се у изборе

Његова посета дешава се уочи избора у БиХ на свим нивоима, који се одржавају 7. октобра, а на којима се актуелни председник РС Милорад Додик и лидер опозиционог СДС-а Младен Иванић надмећу за место српског члана у Председништву БиХ.

– Москва снажно подржава Дејтонски споразум, територијални интегритет и суверенитет БиХ, равноправност три народа, као и уставне надлежности два ентитета у БиХ. Никада нећемо дозволити да било ко сруши Дејтонски споразум и укине РС. Заинтересовани смо да резултати избора буду засновани на тим принципима, јер би то био велики допринос стабилизацији прилика у БиХ… – казао је Лавров после састанка с министром спољних послова БиХ Игором Црнадком у Сарајеву. Он је додао да Кремљ никога неће фаворизовати на предстојећем гласању.

– Русија је заинтересована за резултате избора у БиХ, али нема фаворите. Ми искључиво подржавамо грађане и њихову одлуку. Наши фаворити су људи који ће гласати за политичаре, поштоваћемо њихов избор и радићемо са оним представницима којима грађани БиХ дају поверење – рекао је Лавров у Сарајеву, а потом отпутовао у Бањалуку, где се састао и са председником Српске Милорадом Додиком и шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

С њима је присуствовао постављању камен-темељца за изградњу Руско-српског културног центра и руске цркве.

Ђукановић: Стране амбасаде спремају „свилен гајтан“ за РС

Посланик СНС Владимир Ђукановић каже да је јасно као дан да велики утицај на дешавања у Републици Српској има сарајевска власт у спрези са страним амбасадама.

– Председник Српске Милорад Додик јасно је рекао да је америчка амбасадорка у БиХ Морин Кормак умешана у нека дешавања, али не изоставља ни британску амбасаду. Управо они имају велику жељу да направе циркус у Српској. Због блиских веза које власт у РС има с Русијом, спрема им се ‘свилен гајтан’… – упозорио је Ђукановић и додао да у садашњим околностима једино Додик може да очува РС.

– Ставови Русије, Србије и Српске се подударају не само по питању РС већ и према другим питањима на Балкану. Мислим на Косово, Македонију, Црну Гору. Питања треба да се решавају уз узајамну сагласност учесника, а недопустиве су акције спољних актера који покушавају народима на Балкану да наметну оно – или сте са нама, или сте са Русијом. Русија је са ЕУ и САД била коаутаор Дејтона и решавања косовске кризе и не видимо никакве разлоге да прекинемо тако нешто – нагласио је Лавров.

Председник РС Милорад Додик захвалио се Лаврову на подршци.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...