РУСКИ КОНЗЕРВАТИВЦИ ТРАЖИЛИ ОД ЛАВРОВА ДА КАЗНИ ЗАХАРОВУ: Тврде да је осрамотила нацију због једне изјаве у Гучи! – КОМЕРСАНТ

РУСКИ КОНЗЕРВАТИВЦИ ТРАЖИЛИ ОД ЛАВРОВА ДА КАЗНИ ЗАХАРОВУ: Тврде да је осрамотила нацију због једне изјаве у Гучи!

Марија Захарова, званични представник Министарства спољних послова Русије, јавно подржава рушиоце друштвеног морала, пишеу жалби коју су министру Сергеју Лаврову послали представници Савета за заштиту јавног морала, културе и традиционалних породичних вредности из Новосибирска, организације која заступа екстремно православље.

Они су жалбу Лаврову писали после гостовања Марије Захарове у Гучи, где је била заједно са српским министрима Ивицом Дачићем и Ненадом Поповићем, а у посту на Фејсбуку је написала да је обећала да ће следеће године довести у Гучу панк групу „Лењинград“.

„Мислим да могу да вам одам тајну: пошто је фестивал у Гучи међународни, многи су ми рекли да би желели да на њему виде руске извођаче, на пример групу „Лењинград“. Одмах сам позвала Сергеја Шнурова (оснивача бенда), који ми је рекао да му је то веома занимљиво и постоји могућност да дође следеће године. Мислим да он може да буде добра конкуренција трубачима у Гучи, нећете зажалити ако дође“, истакла је Захарова.

Православни активисти из Новосибирска, међутим, осуђују такав поступак и траже од Лаврова да реагује. Они наводе да је тиме Захарова „осрамотила Русију и њен народ“ јер позива „скандалозну групу која пропагира алкохолизам и пушење“ на фестивал у „братској Србији“.

„Вулгарности, опсцености, пропаганда пушења и пијанства, карактеристични за ову групу, никада нису били оно чиме се Русија представља. Културна дипломатија треба да ради на јачању међународног ауторитета државе“, истиче се у писму православних активиста.

Они траже да Лавров позове Захарову на одговорност „макар због организовања вулгарних концерата, ако већ не види њење незаконите активности“.

„Високи државни званичник, директор Департмана за информисање и штампу Министарства иностраних послова, дискредитује велику руску културу у очима Срба“, истакли су они у жалби Лаврову.

Иначе, група „Лењинград“ једна је од најпопуларнијих у Русији, иако је забрањена на многим радио-станицама, а њен оснивач, Сергеј Шнуров, познат као Шнур, био је пре две године музичар са највећом зарадом у Русији од 11 милиона долара годишње. Та група позната је по текстовима у којима има доста псовки и слободног језика и често је на удару црквених кругова.

„Лењинград“ је био на удару и високо позиционираних политичара, па је тако Јуриј Лужков, док је био градоначелник Москве, забранио све њихове наступе на јавним местима у граду.

Разлог за нетрпељивост политичара, али и црквених кругова, на први поглед су само опсцености у језику, међутим, како сматрају познаваоци руске музичке сцене, иза тога стоји заправо то што „Лењинград“ критикује и исмева културно-политичке клишее и негативности владајуће руске елите.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...