СЛОЖЕНА КОМБИНАТОРИКА: Састанак Путина и Меркелове а на столу Косово и осамостаљење Републике Српске – КОМЕРСАНТ

СЛОЖЕНА КОМБИНАТОРИКА: Састанак Путина и Меркелове а на столу Косово и осамостаљење Републике Српске

У Немачкој се у суботу састају канцеларка Ангела Меркел и руски председник Владимир Путин, теме разговора биће Сирија, источна Украјина, руски гас…

Како наводи Тањуг, могло би се догодити да се “на столу” нађе и питање могућег решења косовског проблема.

“Ставови Немачке, па и Русије по том питању, иначе јасни, у последњих неколико дана су поновљени у јавности, свакако и због чињенице да су се о могућем решењу, упркос формалној “летњој паузи”, изјаснили готово сви, водећи српски и албански политичари, међународна заједница, аналитичари, лобисти, све заинтересоване стране.

Без промене граница успостављених после ратова, поручила је канцеларка Меркел, али су многи у тој изјави, која је уследила после разговора са премијером БиХ Денисом Звиздићем, без додатних појашњења, видели и могућност да не говори само или бар не пре свега о Косову и Метохији”, наводи Тањуг.

Што се тиче Косова, како наводи Тањуг, Немачка нас је, како је неувијено приметио председник Александар Вучић, “разграничила” с Косовом када је признала самопроглашену независност српске покрајине, још пре деценију, 2008. године.

“Став званичне Москве пренела је, на неки начин, и портпаролка руске дипломатије Марија Захарова, додуше у оквиру посете чији карактер није разјашњен – Русија је доследна, али ће Москва поштовати сваку одлуку Србије. Ставови су, дакле, јасни, али, још није проверена снага адута с којима рачунају све стране у процесу. Косово, наиме, не мора бити једино питање које брине међународну заједницу.

Само дан после предстојећег сусрета Вучића и шефа руске и српске државе, Владимира Путина, незванично најављеног за 15. септембар, у Бањалуку стиже Путинов министар спољних послова, Сергеј Лавров, а медији спекулишу да долази са спремношћу Москве да подржи Републику Српску да отвори питање свог осамостаљења, нарочито у контексту преговора о коначном решењу за Косову и Метохију”, пише Тањуг.

Те спекулације, додаје Тањуг, свакако је подстакла изјава Милорада Додика да странци упорно примењују дупле аршине и да не могу аргументацију коју користе за Косово да искључе у Босни и Херцеговини.

“У том контексту, ваља, према аналитичарима, гледати најновије сапштење америчке амбасаде у Приштини, од четвртка, да Београд и Приштина “немају неограничену слободу у дијалогу”. Они, наиме, тај став тумаче као упозорење да никакво коначно решење неће бити примењено без сагласности Америке и, посебно указују да ће оно важити само за Косово, а не и за земље у региону”, наводи Тањуг.

“Мислим да се изјавом циља на БиХ која би, или барем њени делови, можда покушала да примени решење које би се постигло са КиМ”, навео је председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун за Тањуг.

Душан Пророковић из Института за међународну политику и привреду такође запажа да се Амбасада огласила неколико дана после поменуте изјаве Додика о решењу КиМ и статусу Републике Српске.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...