РУСКИ ЕКСПЕРТ: Америка нешто спрема, натерали су Грчку да уђе у дипломатски рат са Русијом – КОМЕРСАНТ

РУСКИ ЕКСПЕРТ: Америка нешто спрема, натерали су Грчку да уђе у дипломатски рат са Русијом

Према све већем уверењу стручњака, тренутне тензије између Грчке и Русије се не могу објаснити на нивоу билатералних односа, који су до недавно били у великој мери позитивни.

Уместо тога, постоји све већа сумња да испод недавних спорова Моске и Атине лежи спољни притисак.

Одлука о протеривању дипломата и грчко повлачење њиховог амбасадора из Русије би могло бити резултат притиска из ЕУ и НАТО-а. У супротном, не постоје очигледни разлози за тренутну кризу у руско-грчким односима. Ово мишљење, поред тога што су га изнели грчки новинари, дели и директор руског Института за стратешко планирање, Александар Гусев.

“Увек смо имали прилично топле односе са Грчком, а оно што се сада дешава у билатералним односима заправо измиче контроли. Јер, амбасадори се повлаче када предстоји нешто изузетно озбиљно, попут војног непријатељства. Појавила су се бројна питања: шта се то догодило што је постало изговор за компликацију односа за коју није било разлога?,“ рекао је Гусев о овом проблему.

Коментари Гусева су уследили након што је извор у грчкој влади који обавештава руске РИА Новости рекао да грчко министарство спољних послова повлачи амбасадора Андреаса Фриганаса и послаће новог амбасадора. Никакви детаљи или време нису познати, али у одсуству званичне грчке изјаве, ова информација је руским медијима потврђена од стране грчког дипломатског извора.

loading...

Након протеривања руских дипломата, грчко министарство спољних послова је Русију назвало “турским пријатељем по оружју,“ и оптужило Москву да се одаљила од пријатељства и сарадње која је крарактерисала грчко-руске односе готово 200 година. Москва је Атинине изненадне, неосноване оптужбе назвала “произвољним и осветољубивим.“

Према речима стручњака Гусева, од кључног је значаја да се запамти да је Грчка чланица ЕУ, подржала је санкције против Русије, и стога се овај последњи дипломатски корак треба посматрати као део непријатељства Брисела и Вашингтона према Русији, на шта је Атина присиљена.

“Лидери европских држава имају веома снажан утицај на Грке, а они такође не желе да се свађају са САД, а осим тога, неопходно је узети у обзир то да је Грчка чланица НАТО-а. Американци врше притисак и наставиће то да раде. Све ово се одвија на једном платну, а ситуацију треба посматрати не само у контексту руско-грчких односа, већ уопштеним односима између Русије, ЕУ и држава чланица НАТО-а,“ објаснио је Гусев.

По његовом мишљењу, тешко је предвидети излаз из овог “турбулентног стања,“ али можемо очекивати да Москва предузме бројне кораке за нормализацију односа, за које ће бити одржане консултације.

“Ако се то не може учинити, или ако су извештаји о повлачењу амбасадора тачни, онда увек постоји опција тешког одговора. Верујем да ће Русија адекватно реаговати на ове непријатељске потезе,“ закључио је Гусев.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...