РЕГИОН НА НОГАМА: БиХ се полако претвара у центар за мигранте?

Европска унија донираће Босни и Херцеговини додатних шест милиона евра за подршку у управљању миграцијским токовима.

Та средства надовезују се на износ од 1,5 милиона евра који је постао оперативан у јуну, како би БиХ одговорила на хитне хуманитарне потребе избеглица и миграната.

Како је саопштила Делегација ЕУ у БиХ средства ЕУ ће унапредити капацитете БиХ за идентификацију, регистрацију и упућивање држављана трећих земаља који прелазе границу, обезбедити смештај и основне услуге за избеглице, азиланте и мигранте и оснажити капацитете за контролу и надзор граница, преноси Дневни аваз.

Како лист оцењује, то све говори да се БиХ, која још нема никакав план изласка из кризе, полако претвара у центар за мигранте, чиме се увелико обистињују тврдње аустријских политичара, пре свега премијера Аустрије Себастиана Курца, који је пре неколико месеци изјавио да „илегалне мигранте треба зауставити на спољним границама ЕУ и брзо вратити у земље порекла, а ако то није могуће, онда им треба понудити привремену помоћ у центрима у сигурним трећим земљама“.

Са друге стране, министар безбедности БиХ Драган Мектић изјавио је недавно да га не интересује новац ЕУ за прављење мигрантских кампова у БиХ.

Секретар Центра за безбедносне студије БиХ Денис Хаџовић каже за Аваз да та средства из ЕУ нису за формирање кампова него за привремену помоћ мигрантима.

„Ових шест милиона евра биће довољно да мигрантима буду обезбеђени услови, јер иде зима и хладније време. Праве се платформе и на северу Африке и овде у окружењу. Албанија је била некако највише таргетирана као сабирни центар за изеглице. Још говоримо о мањем броју миграната, дакле неких 10.000“, оценио је он.

Од 2007. године, Европска комисија је пружила помоћ БиХ у подручју миграција и управљању границама у износу од 24,6 милиона евра.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО

УПОЗОРЕЊЕ!!! Експеримент који тера страх у кости

/// ЗДЕС