БАКИР ОПТУЖУЈЕ: Србија опасност, а Хрватска није, за опстанак Босне и Херцеговине – КОМЕРСАНТ

БАКИР ОПТУЖУЈЕ: Србија опасност, а Хрватска није, за опстанак Босне и Херцеговине

Председавајући Председништва ББиХ Бакир Изетбеговић изјавио је у интервјуу да, без обзира на повремене изазове, политика Хрватске према БиХ није опасност за њен опстанак и суверенитет, за разлику од политике коју води Србија, уз некритичку подршку Милораду Додику и политици која дестабилизује односе БиХ и Србије.

„Србијански лидери воде ту двоструку политику, лепе речи за БиХ, али и лепе речи за оне који су против БиХ, подршка процесу помирења Срба и Бошњака, али и подршка онима који вређају Бошњаке, и тако у круг“, оценио је Изтебеговић у интервјуу порталу Фактор.

Он сматра да је намера да се питање решавања статуса Косова доведе у везу са статусом ентитета Република Српска (РС) присутна одавно, као теза по којој би губитак Косова Срби требало компензовати спајањем Србије и РС.

Сада је интензивирана јер су интензивиране и активности на коначном решењу односа Србије и Косова. И ова прича има две димензије, два домета. Један је краткорочни – уплашити међународну заједницу новом дестабилизацијом БиХ и Балкана и тиме исходити повољније решење за Србију по питању Косова, оценио је он.

Други је дугорочни, додаје Изетбеговић, појачавати тезу да Срби након губитка Книнске крајине и Косова нешто морају добити за узврат и чекати повољне историјске околности да се то реализује – слабљење Европске уније, слабљење НАТО, окретање Србије Русији.

loading...

У сваком случају, не постоје ни правни, ни историјски, ни морални аргументи по којима се решавање односа Србије и Косова може повезивати са БиХ и њеним ентитетом РС. Статус БиХ и њених ентитета је решен Дејтонским мировним споразумом, нагласио је Изетбеговић.

Поводом изјава министра спољних послова Србије Ивице Дачића о тој теми, он каже да се на сваку његову реч у Србији реагује драматично и оркестрирано.

„Некима у Србији очигледно треба свађа са мном, отуд и измишљотина о поређењу Срба са Хитлером. Ја сам поредио разарања земље и страдања људи изазвана Хитлеровом и Милошевићевом агресијом на БиХ. И никада нисам оптужио цели српски народ за ужасе које је диљем Балкана направио Милошевићев и Караџићев режим. Повезао их је Дачић јер му је сигурно лакше бранити себе увлачећи читав народ у одговорност за ратне злочине које је србијанска врхушка предвођена његовим партијским шефом починила“, рекао је Изетбеговић у интервјуу за портал Фактор.

Таква галама из Србије има за циљ и да се покуша ућуткати бошњачки и пробосански политички фактор, да га се обесхрабри или стави у дефанзиву. Јер, свесни су да се без тог фактора више не могу доносити никакве крупне одлуке на Балкану, додао је Изетбеговић.

Поводом почетка градње Пељешког моста, он је поновио да ће његова земља пред међународним судовима тражити правно мишљење о томе да ли је она легална без дефинисања морске границе с Хрватском.

Изетбеговић је указао да за БиХ није проблем то што Хрватска мостом спаја своју територију, него то што није дефинисан начин приступа БиХ отвореном мору, а изразио је жаљење због тога што хрватски представници у власти у БиХ нису препознали колико је то важно за државу у којој живе.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...