БИВШИ МИНИСТАР ОТКРИВА НЕПОЗНАТЕ ДЕТАЉЕ: Коштуница ме разочарао, он је потписао изручење Милошевића Хагу – КОМЕРСАНТ

БИВШИ МИНИСТАР ОТКРИВА НЕПОЗНАТЕ ДЕТАЉЕ: Коштуница ме разочарао, он је потписао изручење Милошевића Хагу

Пакт Договорили су се на највишем врху Воја и Ђинђић, наравно са шефовима војске, полиције… Мира Марковић ми је показала два документа који потврђују да је председник дао потпис – тврди бивши министар здравља

Војислав Коштуница, тадашњи председник СРЈ, не само да је знао да ће Слободан Милошевић бити испоручен Хагу, већ је за то дао и своју сагласност, тврди Обрен Јоксимовић, министар здравља у Влади Зорана Ђинђића и Коштуничин близак сарадник у то време.

Он у интервјуу за Експрес открива да је на седници Владе на којој се та одлука доносила био убеђен да Ђинђић лаже да за слање Милошевића у Хаг има сагласност и Коштунице. Међутим, документа која је видео код Мире Марковић убедила су га у супротно и потврдила да је о томе ко је и шта тада знао било, како каже, много фолирања.

– Тада је то изгледало другачије. Они су се договорили да испоруче Милошевића. Договорили су се на највишем врху Коштуница и Ђинђић, наравно са шефовима војске, полиције и тако даље. Они су се сви редом после фолирали, овај није знао ово, овај није знао оно… Они су се договорили око докумената. Госпођа Марковић ми је показала два документа које је Милошевић добио на руке – каже Јоксимовић.

Јоксимовић за Курир појашњава да та документа показују да је Коштиница био сагласан са свим што је тада уследило око изручења.

– Мира Марковић ми је показала два документа. Први у којем се гарантује да Милошевић неће бити послат у Хаг и тај папир је Чеда (Чедомир Јовановић) њему однео, а онда се хвалио да га је убедио да се преда. То је бесмислица, али то смо знали и тад. А код Мире Марковић сам видео и тај други документ на којем стоји и сагласност Коштунице да се Милошевић испоручи Хагу. Њега је читао на седници Владе покојни Ђинђић, и то на моје инсистирање. Тада сам мислио да Ђинђић лаже, али испоставило се другачије. Коштуница је дао потпис на то – објаснио нам је Јоксимовић, не кријући да га је бивши саборац Коштуница много разочарао.

– Немам никакав контакт са Коштуницом више од десет година, али то је дуга прича, за другу прилику – рекао нам је Јоксимовић.

Он се у интервјуу присетио и како су од њега крили да је седница заказана.

– Кад сам пошао на ту седницу, ја сам звао Коштуницу, мобилним телефоном сам га питао има ли тајне седнице. Рекох: „Кренуо сам на ту седницу, јер шушка се да ће испоручити Милошевића у Хаг. Имаш ли ти неку инструкцију за мене?“ Он је био затечен. Очигледно није очекивао да му се ја јавим. Онда је рекао: „Па, само ја не знам ништа о томе“. Умешао се ту и његов шеф кабинета: „Не зна Воја ништа и мирна Бачка.“ – испричао је Јоксимовић.

Разбојничка седница

Никад нисам добио записник

Јоксимовић тврди да су сви чланови владе ћутке прихватили одлуку и да се он једини побунио.

– Био сам огорчен и на начин на који је сазвана седница и на ту одлуку, али углавном рекао сам: „Господо, сви који овде седите и који доносите овакву одлуку данас, мимо Устава и мимо закона, сви сте будући становници Забеле“… Они су, наравно, изгласали ту одлуку, а Милошевић је био увелико испоручен. Можда је тада био у Тузли већ или ко зна где. Имали су спремно оно издање Службеног гласника, одштампано и завршено. То је била разбојничка седница на којој су донели разбојничку одлуку – сматра Јоксимовић, који каже и да је после тражио записник седнице Владе, али да га није добио.

– Једноставно, није га било.

Воја заузет, Човић незаинтересован

Коштуница јуче није желео да коментарише ову Јоксимовићеву верзију.

– Не могу сад. На састанку сам неком. Заузет сам – рекао нам је Коштуница и прекинуо везу.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...