ТРАЖЕ СЕ ПАРTНЕРИ: Британија развија нови борбени ратни авион

– Велика Британија представила је модел елегантног ловца под именом Темпест и тако отворила питање будућности европске сарадње у одбрани, с обзиром да су Немачка и Француска пре годину дана покренуле заједнички програм развоја новог борбеног авиона, преноси портал ЕурАктив.

Британија планира да нови авион буде у употреби до 2035. и заинтересована је за партнера у пројекту, с обзиром на висину трошкова.

Средином јула британски министар одбране Гавин Вилијамсон рекао је да ће за финансирање програма развоја новог борбеног авиона бити издвојене две милијарде фунти до 2025. године и да Британија тражи међународне партнере да обезбеде додатна средства.

Летелицу, која треба да замени Јурфајтер Тајфун, развиће и правити БАЕ Системи, највећа британска компанија у сектору одбране, и британски произвођач мотора Ролс-Ројс холдингс, италијанска компанија Леонардо и европски произвођач ракета МБДА. Нови авион могао би да лети и са пилотом и као дрон.

Немачка и Француска већ раде на новом авиону, а програм води француски Ербас, део конзорцијума Јурофајтера и Дасал авијације, произвођача авиона Дасал Рафале. Представници индустрије војних авиона кажу да би два програма могла и да се уједине након што Британија за девет месеци изађе из ЕУ. Неуспех да се уједине око заједничког програма развоја ловца представља наиме ризик за даљу фрагментацију европског тржишта одбрамбене индустрије, али одлука је на владама, рекао је за Ербасов директор Дирк Хок.

Loading...