ПАТРИЈАРХ О ПОЛОЖАЈУ ЦРКВЕ И СРБА У ЦРНОЈ ГОРИ: Горе је него у НДХ! – КОМЕРСАНТ

ПАТРИЈАРХ О ПОЛОЖАЈУ ЦРКВЕ И СРБА У ЦРНОЈ ГОРИ: Горе је него у НДХ!

Патријарх српски Иринеј оценио је да је положај Цркве у Црној Гори лошији него у време османске окупације, а да је статус Срба као у доба озоглашене фашистичке творевине Независне државе Хрватске. 

Коментаришући честе негативне поруке црногорских званичника упућене Митрополији црногорско-приморској, те претње да би Цркви могла бити одузета имовина, патријарх Иринеј је казао да је тако нешто незамилсиво у 21. веку.

– Читајући нешто о том питању и проблему, увиђам да је то незамисливо у нашем времену. Да су то радили Турци или усташе у своје време, то би се могло разуметл и схватити. Али да се то ради у времену мира и слободе, у времену када владају принципи закона и законитости, то је апсолутно неприхватљиво, не само за Европу него и за Азију – казао је патријарх за црногорски дневни лист „Дан“.

Иринеј је навео да ће он као патријарх, али и Српска православна црква стати у одбрану Митрополије црногорско-приморске.

– Не само да хоћемо, него је наша обавеза да као црква иступимо и заштитимо Митрополију. На Сабору је већ било о томе речи и ми смо упутили Влади Црне Горе допис и надамо се да ће од тог безакоња одступити, јер ту нема никакве логике. Митрополија није од јуче. Она постоји стотинама година, и оно што припада званичној цркви не може бити ни на који начин узето или одузето. Ми ћемо ако до тога дође, ангажовати не само себе, него ћемо алармирати цели свет. Црква и верници бране цркву, а ни правна логика не дозвољава такво понашање – истакао је патријарх Иринеј.

loading...

Он је незадовољан и положајем и третманом Срба у Црној Гори.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...