ВОДЕЋИ ИСТРАЖИВАЧ ХОЛОКАУСТА: Усташе се забављале у Јасеновцу, објавићемо књигу истине – КОМЕРСАНТ

ВОДЕЋИ ИСТРАЖИВАЧ ХОЛОКАУСТА: Усташе се забављале у Јасеновцу, објавићемо књигу истине

Крајње је време да се сазна истина о усташким злочинима, сматра водећи истраживач Института за Холокауст „Шам Олам“ из Израела Гидеон Грајф и најављује књигу истине о Јасеновцу.

Говорећи о патњама логораша, Грајф примећује да је у Јасеновцу долазило до изражаја „нестварно сладострашће усташких злочинаца“, који су убијали логораше.

„Они су се забављали, обожавали су смрт уместо живота. Врло је болесно то извртање свих људских вредности, њихов суноврат у екстремну нељудскост“, рекао је Грајф за Политику.

Указујући на заједничку историју Срба и Јевреја, Грајф је рекао да открива све више сличности у страдању два народа.

„Убијани су у истим логорима, у нацистичким и усташким фабрикама смрти, а данас смо суочени са снажним настојањима да се број њихових жртава смањи, да се релативизује. Када то знамо, осећате да сте део те велике трагедије, трагедије коју деле Срби и Јевреји“, рекао је Грајф.

loading...

Истовремено је најавио да, у сарадњи с амбасадорком др Љиљаном Никшић и другим колегама, припрема књигу истине о Јасеновцу.

„Биће то књига штампана на три језика — популарна књига, али у добром, потпуном значењу ове речи јер људи који живе у овој и на прагу 2019. године много тога не знају о Јасеновцу“, навео је он.

Како је додао, књига ће бити намењена „обичним људима, непрофесионалцима“, односно широј публици која ће моћи да се путем ње упозна са бројним чињеницама и визуелним материјалом.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...