ВЕЛИКА ВЕСТ — РАК ЈЕ ПОБЕЂЕН: Молекуларни биолози успешно „присилили“ ћелије имуног система да униште рак дојке!

Молекуларни биолози из Сједињених Држава и Канаде објавили су да су усели „препрограмирају“ ћелије имуног система и да их „натерају“ да униште тумор у дојци жене! Чак и да униште и све метастазе

У овом подухвату је учествовао и онколог Ласло Радвањи са Универзитета Торонта који објашњава и тврди:

– На прагу смо праве велике револуције у борби са раком. Сада располажемо могућностима да усмеравамо имуни систем на борбу са мноштвом различитих мутација. Лекари ће ускоро моћи да се боре и са оним врстама рака које су се досад сматрале неизлечивим зато што лако правиле нове мутације.

Молекуларни биолози су последњих година почели да велике наде полажу у имунотерапију не само у борби против рака, него и против алергија, дијабетеса и других тешко излечивих или неизлечивих болести.

Метод је привидно прост јер подразумева „хушкање“ човековог имунитета на ћелије рака, а за то користе различита антитела, живе микробе и низ других „мамаца“.

Тренутно постоји неколико врста имунотерапије које су успешно прошле клиничка испитивања и већ су легализоване у САД и више других земаља.

У већини се користе синтетичка антитела која се „лепе“ за ћелије рака и чине их „видљивим“ имуном систему.

Стивен Розенберг из америчког Националног института за изучавање рака, чије је седиште у Бетседу, заједно са колегама створио је нови вид имунотерапије који се успешно носи са агресивним формама рака дојке. Успешно су је применили у случају 49-годишње Џуди Перкинс којој нису помогле операција и хемотерапија. Лекари су предвиђали да ће живети само два месеца.

Розенбергов тим се одлучио за „дресуру“ имуних ћелија на необичан начин.

Одлучили су да не чекају да се имуне ћелије појаве у њиховим епруветама, или да их нађу у организму пацијенткиње. Почели су да их сами „праве“ користећи за то фрагменте ДНК и РНК ћелија рака.

Још конкретније: узели су делове гена из оштећених ћелија захваћених раком и пресадили их у посебна имуна телашца – такозване дендритне ћелије. У нормалним ситуацијама оне „гутају“ антигене и предају их Т-ћелијама које су главни диригенти имуним системом. А оне подстичу на напад на претње које на својој површини имају тај антиген.

Розенбергов тим је одабрао неколико најуспешнијих диригената имуним системом и обезбедио њихово размножавање. Тако је дошао до неколико милијарди њихових копија које је потом вратио у тело пацијенткиње.

Поврх свега, убацили су са њима и антитела за ген ПД-1, који је главни кочничар имуног система, што је препрограмиране ћелије натерало да тумор нападају максимално агресивно.

Loading...