ЕВО ОДАKЛЕ ВУKУ ПАРЕ ЗА БАХАЋЕЊЕ: Јеремићеви пословни партнери ухапшени ЗБОГ KОРУПЦИЈЕ

Патри Хо и Шеик Тидијан Гадио ухапшени су прошлог новембра у Америци у корупционашком скандалу од три милиона евра, а српској јавности су познати као блиски сарадници Вука Јеремића и његове организације ЦИРСД, пише „Блиц“

Бивши министар унутрашњих послова Хонгконга Патрик Хо и бивши министар спољних послова Сенегала Шеик Тидијан Гадио ухпашени су у Њујорку због оптужби за давање мита званичницима афричке владе.

– У кривичној пријави америчког тужилаштва стоји да су оптужени за подмићивање, између осталих, председника Чада Идриса Дебија и министра спољних послова Уганде Сама Kутеса, а новац су наводно давали у замену за извесне услуге у енергетском сектору- наводе медији.

Такође се истиче да је Хо више пута долазио у Београд као специјални гост ЦИРСД-а , где је говорио на трибинама , а редовно је писао и за часопис „Хорајзонс“ који издаје та организација.

Гадио је, како се наводи на сајту ЦИРСД-а, у саветодавном одбору те организације.

Амерички државни тужилац је рекао да је овим поступком нанета штета америчкој економији и да је поткопано поверење у слободно тржиште.

– Месец дана након што су се упознали наводно је Гадио саветовао Хоу да “награди“ председника Дебија “лепим финансијским пакетом“, а након два месеца Хо је гарантовао Дебију два милиона долара мита у име неименоване кинеске нафтне компаније коју је заступао у замену за права на нафту у Чаду.

Шема мита је наводно покренута октобра 2014. године када су Гадио и Хо састали у УН у Њујорку, где хе Kутес био председник Генералне скупштине (заменио на том месту Јеремића).

Гадио је имао у то време консултантску фирму док је Хо покренуо невладину организацију коју је финансирала Шангајска енергетска компанија, преноси Глас Америке.

Хо је на суду изјавио да није крив поводом оптужби да је понудио 2,9 милиона долара мита поменутим званичницима у Уганди и Чаду, а адвокати бившег министра тврде да је ХСБЦ банка , а не Хо, упутила новац преко Њујоршке банке јер он тада није контролисао рачуне.

Loading...