МИЛИОНСКА ИНВЕСТИЦИЈА: Кина и Србија праве РАКЕТЕ домета до 280 километара

Председник Кине Си Ђинпинг одобрио је јуче наставак и развој војнотехничке сарадње, али и најавио нове милионске инвестиције.

Кинески лидер је у писму Александру Вучићу поручио да је његова земља да са Србијом продуби сарадњу и размену у области војне индустрије и трговине.

План је да Србија и Кина оснују заједничку фирму која би производила ракете земља-земља WС-3А домета од 70 до 280 километара. Наоружање би се производило у Србији, а извозило по свету.

Први предлог је астигао још 2016. током историјске посете кинеског председника Србији.

– Поштовани председниче Вучићу, ценим што поклањате велику пажњу развоју односа са Кином и актовно се залажете за унапређење сарадње. Сарадња у области војне индустрије и трговине представља важан израз високог нивоа међусобног политичког поверења и стратешког карактера билатералних односа Кине и Србије. Кинеска страна је спремна да са српском страном разговара о продубљивању размене и сарадње у области војне индустрије и трговине, као и сарадње у другим областима, непрекидно обогаћујући садржај Свеобухватног стратешког партнерства двеју земаља. Кинеска страна изражава добродошлицу српској делегацији, која би дошла у посету Кини на разговор о конкретним темама, у термину који ће договорити наше ресорне институције – наведено је у писму.

Дипломатски извори кажу да Пекинг овим писмом потврђује да жели блиску сарадњу са Србијом.

На конкретном пројекту производње ракета требало би да раде највеће кинске војне фирме, док би са наше стране били укључени СДПР „Југоимпорт“ и Ваздухопловни институт „Мома Станојловић“.

Кина нуди технологију, ресурсе и паре. Идеја је да у Србији праве ракетни систем WС-3А, као и уређаје за ноћно извиђање и антитерористичку опрему, што је прилика и за друге српске компаније. Ово је понуда која се ретко добија. После војнотехничког споразума са Русијом, ангажман са Кинезима довео би Србију у европски врх по војној моћи и техници – преноси саговорник.

Министар одбране Александар Вулин каже да је кинески председник указао велико поштовање српском председнику.

Loading...