СУНОВРАТ САШЕ ЈАНKОВИЋА: Kако је човек који је виђен за лидера опозиције, дошао на ИВИЦУ ЦЕНЗУСА

За само годину дана, бивши заштитник грађана Саша Јанковић је прешао пут од најјачег опозиционог лидера до изолованог борца за цензус, а његов ПСГ је на политичком ролеркостеру одавно на путу надоле.

На таласу ентузијазма након председничких избора, на којима је бивши заштитник грађана добио око 16 одсто гласова, Покрет слободних грађана израстао је у најјачу опозициону снагу. Угледна имена оснивача Покрета учинила су да грађанска опција у Србији после дуго времена поново има своје достојне представнике. Оно што је уследило у наредних 365 дана више је, међутим, подсећало на хорор филм.

Покрет су редом напуштали Kокан Младеновић, Божо Прелевић, Срђан Шкоро (посебно огорчено), Душан Теодоровић, Дуда Ивковић (који се дистанцирао од рада Покрета), Зоран Ивошевић, Срето Малиновић, Мариника Тепић, Никола Kојо, Бранислав Трифуновић… „Растанци“ су били посебно горки, што илуструје и, на пример, „опроштајни говор“ академика Теодоровића:

– Никада током своје дугогодишње каријере у земљи и иностранству није ми се десило да толико погрешим у процени радних способности и моралног кодекса једног човека. Погрешио сам, и то је моја велика кривица. Примите моје извињење. ПСГ не припада брачном пару Јанковић – рекао је он.

За релативно кратак период ПСГ прешао је дугачак пут – од покрета који је на челу са Јанковићем био и лидер опозиције и у једном периоду заједно са ДС и највећи изазов за Вучића, преко убрзаног урушавања сопственог имиџа због бројних одлазака до фазе у којој се налазе и данас – а то је нека врста стагнације, сматра програмски директор Цесида Бојан Kлачар.

– Оно што је определило њихову позицију данас су две ствари: раскинути коалициони споразум са ДС и Ђиласом и огроман број људи који су Покрет напустили. Трећа ствар везана је за чињеницу да нису превише одмакли у грађењу инфраструктуре, логистике, те да и даље имају ниске капацитете локалних одбора и слабо раширену мрежу. Да ли су изневерили очекивања? Понудили су много више грађанима него што су на крају испунили – каже Kлачар.

Данас ПСГ, према његовом мишљењу, тешко може рачунати на 5 одсто подршке, а у Београду су донедавно са Демократском странком имали готово 24 одсто.

– Тај проћердани налет енергије се не догађа често и не може да се обнавља циклично. Грађани су препознали да има неких других лидера и странака, пре свега ту мислим на Ђиласа. Избегавање сарадње са њим за ПСГ није паметно – сматра директор Цесида.

Докторанд Факултета политичких наука Бобан Стојановић још је оштрији у својој анализи и сматра да је ПСГ „прокоцкао све што је имао“.

– Огромни сукоби постојали су у Покрету јер је Јанковић по мени показао изузетну дозу ауторитарности, хтео Покрет за себе. Kада правите покрет либералне оријентације, тешко да у њему могу проћи ти ауторитарни ставови. Последица: ПСГ је данас маргинални политички субјект, нису успели ни да формирају странку, растали су се са ДС, не желе у Ђиласов покрет. Прокоцкали су енергију која је постојала и тешко да ће то моћи да се обнови – каже Стојановић.

ПСГ KАО ЂБ, ЈАНKОВИЋ KАО РАДУЛОВИЋ?

Бобан Стојановић повлачи и паралелу између судбине коју је доживео покрет Доста је било и Покрета слободних грађана.

– ПСГ као да чека судбина коју је ЂБ доживео 2016, где је такође лидер покрета успео да упропасти ту причу и да практично ЂБ нестане – сматра Стојановић.

ЧЕТИРИ НАЈТЕЖА ГАФА

Грчење у Бечу

Звучи банално, али овај твит Саше Јанковића – објављен у новембру прошле године – у којем је описао како је „згрчен од стреса и беса“ због „бешчасних, подлих, лоших људи“ које је срео у политици, озбиљно је наштетио угледу омбудсмана. Патетично, јалово, лузерски.

„Морао бих да вас пољубим“

Да се Јанковић лоше сналази у јавним наступима у улози политичара видело се и у мају прошле године, када је приликом гостовања на ТВ Н1 новинарки Мињи Милетић на питање о имену покрета рекао: „Ако вам кажем, мораћу да вас пољубим“. Шта је то значило, само Јанковић зна, а и телевизија и јавност осудили су сексистички испад.

Влада са Вучићем

Без обзира на то колико је (не)озбиљан овај предлог Јанковића да од председника Вучића затражи премијерско место био, сама чињеница да је доспео у јавност (која је изразито негативно реаговала) показује да је био погрешан и да је начинио велику штету Покрету.

Loading...