НЕВОЉА ЗА МОСКВУ — УКРАЈИНСКА ВОЈСКА ЈЕ САДА ВЕОМА ОПАСНА: Уколико нападну Донбас РУСИЈА МОРА УЋИ У РАТ ПУНОМ СНАГОМ

Војска Кијева није шала и много је ојачана од 2014. године. Ако украјинска војска поново нападне Донбас, Русија ће морати да пређе границу да би је зауставила.

Неоспорно је да је главни критеријум за оцењивање оружаних снага било које земље њихова способност да ефикасно обављају задатке у ратним условима. Ипак, способност да се одбрамбени буџет искористи што је могуће ефикасније, може бити једнако важан начин процене – када свака јединица инвестиције може постићи највећи могући позитиван нето ефекат. Овај приступ је нарочито користан за разумевање промена које су се десиле у оружаним снагама Украјине од 2014. године.

Од почетка конфронтације са Русијом, украјински трошкови одбране су се повећали неколико пута. 2013. године је буџет оружаних снага Украјине био 15,2 милијарде гривни; 2017. године, ова цифра је била 64,4 милијарде гривни. 2018. године је Украјина издвојила рекордних 86,14 милијарде гривни за потребе одбране.

Међутим, такав спектакуларан раст изгледа мање радикалан ако презентирате динамику украјинског одбрамбеног буџета у доларима.

Међутим, у поређењу са почетком 2014. године, украјинске оружане снаге су се знатно побољшале. Пре свега, украјинске оружане снаге су порасле са 157.000 (од чега је 120.000 војника) у 2014. години на 250.000 (од којих су 204.000 војници) данас.

Истовремено, на почетку руске агресије, само шест хиљада људи – једна бригада – било је потпуно спремно и способно да изврши налоге политичког руководства. 2013. године, оружане снаге Украјине нису спровеле никакву обуку на нивоу брагиде или пука. 2016. године, Бела књига Министарства одбране Украјине је регистровала двадесет вежби на нивоу бригаде; копнене снаге су спровеле 26 вежби на нивоу бригаде 2017. године.

За оклопне снаге се ситуација слично побољшала. 2014. године је велики број тенкова био неоперабилан. Од тада је дошло до снажног напора да се купе или модернизују стари тенкови и оклопна возила. Оружане снаге су 2014. године добиле укупно 4.142 тенка и оклопних возила, 3.227 јединица 2015. године, и 530 јединица 2016. године. Данас Украјина задовољава своје потребе за тенковима и оклопним возилима.

Ваздухопловне снаге Украјине су се такође квалитативно промениле на боље. Данас, ваздухопловне снаге имају чак 71 потпуно функционалног борца четврте генерације (Су-27 и МиГ-29). Ваздухопловне снаге су такође повећале број сати летења по посади са 36 на 46 сати годишње.

Између 2014. и 2017. године, и до 60 бораца и бомбардера је модернизовано или поправљено. Поред тога, у току су радови за поправку система ваздушне одбране. До средине 2017. године је поправљено 65 одсто С-300ПС/ПТ1 и 20 одсто Бук-М1 система. Данас оружане снаге имају 25 дивизија система С-300ПС/ПТ1, 10 дивизија Бук-М1 и једну дивизију С-300В1.

Активности у развоју ракета су такође вредне помена. Државна испитивања система Вилха су планирана за март 2018. године. Овај ракетни систем је развијен на основу вишецевног ракетног система Смерч. То ће омогућити украјинским оружаним снагама да спроведу прецизне ударе са удаљености и до 120 километара, и служе као замена застарелом тактичком ракетном комплексу Точка-У.

Такође је у току и развој противбродске крстареће ракете Нептун. Први јавни тест ове ракете је спроведен у јануару ове године. Када се тестирање заврши, Нептун ће бити распоређен као приобални ракетни комплекс, и евентуално бити инсталиран на ракетним бродовима и борбеним авионима.

Током протекле четири године, Украјина је успела да ојача своје одбрамбене способности без радикалног повећања у финансијама. Један од разлога за то је то што су се пропорције расподеле одбрамбедног буџета промениле;удео за набавку и модернизацију оружја је повећан за 10 одсто од 2014. године.

Да би се разумело како се извојена средства троше, требало би напоменути да је 2013. године Украјина потрошила 10 одсто (190 милиона долара) свог војног буџета на набавку – добили су само два модернизована авиона, пет различитих радарских система, један комплекс за обуку пилота, 194 навигациона уређаја и 28 радија!

Други разлог је развој унутрашње ревизије и контролних система – као је предвиђено у Билтену стратешке одбране – што помаже у ефикасном коришћењу оскудних ресурса. Све у свему, расположиви ресурси се ефикасније распоређују. Украјина је за четири године направила више корака како би елиминисала празнине у борбеној спремности, него у претходних двадесет година.

 

Извор: Webtribune.rs

БОНУС ВИДЕО

ИНТЕРВЈУ: Срђа Трифковић – Добро је што Србија никада неће ући у Европску унију!

/// ЗДЕС

Loading...