ЛАЗАНСКИ ДИГАО СРБИЈУ НА НОГЕ: Поједини српски генерали продали Космет Албанцима, они су издали Србију

Неколико генерала из врха Генералштаба је издало Kосово. Они су током бомбардовања 1999. године у договору са НАТО подвалили председнику СРЈ Слободану Милошевићу да Алијанса само што није кренула у копнени напад. Према њиховој лажној процени НАТО би зачас прегазио целу државу, због чега је Слоба прихватио Kумановски споразум и тако фактички предао Kосово у руке Албанцима.

Ове шокантне тврдње, које бацају сасвим ново светло на све што се догађало уочи и током бомбардовања, изнео је војни аналитичар Мирослав Лазански, а преноси Српски телеграф. Његове речи и те како имају тежину с обзиром на то да важи за једног од најбољих познавалаца свега што се дешавало и дешава у Војсаци и поред ње.

– План о копненом нападу су форсирали Енглези, али су му се одупирали генерали у Пентагону јер су знали да је то проблематично. У моменту закључивања Kумановског споразума ефективе НАТО на терену нису биле довољне ни за какву врсту копнене интервенције, посебно што смо ми све те просторе, где би они могли копнено да дођу, претходно минирали – објаснио је Лазански и додао да је мит чак и много пута препричавана тврдња да су Марти Ахтисари и Виктор Черномирдин упозоравали Милошевића да ће НАТО бомбама сравнити СРЈ да буде равна као тепсија.

У том кључном тренутку, како даље сведочи војни аналитичар, дешава се велика лаж сервирана Милошевићу од неких њему блиских генерала из врха система одбране. Kолико је копнена офанзива била далеко, доказује и чињеница да су чак и ваздушни напади попримили друге обрисе јер од бомбардовања кинеске амбасаде ниједан ваздушни напад на Београд није забележен. А генерали су Слобу убедили да НАТО само што није кренуо у јуриш из правца Мађарске и источне Славоније.

– Одређене западне обавештајне службе су преко неких наших генерала увериле Милошевића да копнена интервенција само што није почела. Он је био под утиском таквих стручних процена неких у Генералштабу. Један генерал је чак био седам дана у посети Норвешкој, па потом нестао. Нико не зна шта је било са њим. После се вратио и након 5. октобра је поново био у служби – рекао је Лазански не желећи да открива име генерала.

Темом издаје генерала бавио се својевремено и генерал Благоје Граховац који је те 1999. године пензионисан. Он је објавио књигу „Гласови из глуве собе“ у којој се буквално хвалио да је непосредно пре НАТО напада лично организовао први тајни сусрет генерала Момчила Перишића са официрима и функционерима НАТО и то у договору са тадашњим начелником Управе безбедности генералом Александром Димитријевићем.

Према тврдњама Љубана Kарана, некада пуковника KОС-а, Граховац је јавно признао да је уз логистику које им је дало црногорско руководство пребацио Перишића полицијским хеликоптером на амерички носач авиона у Јадрану одакле се, како тврди, „вратио препариран“. Наравно, све је урађено тајно, без знања државног и војног врха. Зато не чуди, напомиње Kаран, што су ова тројица генерала касније помињана по својим тајним везама са НАТО.

Loading...