ЈЕЗА У НАТО — ПУТИНОВА АТОМСКА ПОДМОРНИЦА НОСИ ПОДВОДНЕ ДРОНОВЕ „ПОСЕЈДОН“: Име јој је „ХАБАРОВСК“! (ВИДЕО)

Москва је производњу беспилотних подводних апарата на атомски погон „Посејдон“ укључила у државни програм наоружавања до 2027. Што је још интригантније, изгледа да се у војном бродоградилишту Севмаш већ гради нова атомска подморница која их носити и лансирати као торпедо

То ће и бити супербрзи дубоководни торпедо са малим, компактним атомским реактором уместо мотора.

Државна руска новинска агенција ТАСС објавила је признање свог неименованог сабеседника да се подморница-носач већ гради и да то неће бити атомска подморница пете генерације „Хаски“.

У „Севмашу“ се тренутно граде најмање две атомске подморнице за специјалне намене. Једна је подморница класе 949А „Белгород“ која треба да носи апарате за дубоководна истраживања. А друга је подморница „Хабаровск“ која се гради по пројекту 09851, а моћи ће да носи и дубоководну апаратуру и „нове системе наоружања“.

Командант руске Ратне флоте Владимир Караљов открио је да ће „Посејдон“ омогућити решавање широког спектра задатака у водама око територије противника.

Посебно је нагласио да ће имати сопствени систем навођења који ће им омогућавати да великом брзином и тачношћу самостално стижу до циља.

Погонски атомски реактор за подводни беспилотни апарат „Посејдон“ већ је прошао већину тестирања. Захваљујући њему, моћи ће да се спушта да се спушта и испод 1.000 дубине и да се креће великом брзином а да не буде примећен.

Јури Долгорки тестира ракете „Булава“!

Руска стратешка нуклеарна подморница класе Бореј, „Јури Долгоруки“ успешно је тестирала четири интерконтиненталне балистичке ракете „Булава“, јавља ТАСС.
– Стратешка нуклеарна подморница “Јури Долгоруки“ 22. маја је успешно тестирала четири интерконтиненталне балистичке ракете “Булава“ са подручја на Белом мору, ка метама на полигону Кура, на полуострву Камчата – саопштено је из прес службе руске флоте.
Како се наводи, ракете су лансиране док је порморница била испод површине воде.
„Булава“ има домет од 10.000 километара и може да носи 10 бојевих глава снаге 150 килотона.

 

Извор: fakti.org

/// ЗДЕС

Loading...