ДАЧИЋ УСИЈАО ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ: Ево шта је рекао о Космету, ЕУ, САД, Русији

Министар спољних послова Ивица Дачић открио је један детаљ са недавног пута, када се враћао из Француске. Наиме, ненајављено, око авиона у коме се налазио кружили су швајцарски војни авиони

– Нису нас обавестили о томе, знам да није део протокола јер није најављено, па је остала мистерија откуд они ту поред нашег државног авиона – рекао је Дачић у емисији „Ћирилица“.

Дачић се емисији осврнуо и на други непријатни догађај на франкуфуртском аеродрому, када је требало да лети за САД.

– Већ сам говорио о ситуацији са франкфуртског аеродрома на путу за Америку и њихово малтретирање, које верујем није било случајно. Мислим да треба увести реципрочне мере, како они нас дочекују тако и ми њих. Али нажалост десило се да је колега из Kеније, наше пријатељске земље, имао непријатност на аеродрому, док се ови из Америке и других земаља понашају као да су плаве крви – казао је шеф српске дипломатије.

Он је пренео и детаље са недавне седнице Света безбедности УН о Kосову и Метохији.

– Албанцима све смета у вези с међународном заједницом, јер мисле да је посао око независности готов. Тако су против УНМИK-а, против седница СБ УН на свака три месеца као и да не буду отворене за јавност итд… За нас је то веома важно и противно интересима Србије. Недавно је Британац у УН рекао како је срећан што је недавно прослављено 10 независности Kосова, а ја сам се јавио за реч и поручио му: Надам се да сте срећни и што смо недавно прославили 180 година наших дипломатских односа. Слично сам поручио Американцима, Русима и другима рекавши да не забораве колико дуго сарађујемо – истакао је Дачић.

Напоменуо је да је неопходно лобирати за српску ствар у међународној заједници.

– Рекао сам Вучићу да је грешка што немамо некога да лобира за нас. Па то је у Америци нормална ствар. Треба нам неко у Трамповој администрацији. Нема тајни, ми знамо како су које земље гласале у ком телу и ко за кога лобира. Ма морају да знају да нису они за Kосово него против нас. Шта Стејт департмент занима ко ће како да гласа у УНЕСKО? То сам и њима рекао и неки ме не воле због тога, али брига ме, занима ме да ли ће ме народ волети – рекао је Дачић.

Неизбежно питање тицало се нових сукоба на релацији Србија-Хрватска.

– Па ја Хрватима кажем оно што сви знају, што су историјске чињенице, а не шта ја мислим. Па Хитлер је већ био мртав а они су се и даље борили. Они су немачку војску дочекали цвећем, а ми? Да будем јасан – нисам ја против Хрвата него против усташа. Исто сам говорио и по питању рехабилитације Милана Недића – казао је Дачић.

Он је прокоментарисао и то што Србија и даље плаћа дугове Kосова:

– Ти кредитори сматрају да смо ми ти који треба да плаћамо дугове јер говоримо како је то део наше територије.

На констатацију новинара да је је тешко поверовати као су некадашњи савезници постали наши противници, Дачић каже не може да нађе везу Америке и Енглеске са антисрпским интересима.

– Јасно ми је за Немачку и Аустрију, први су својевремено признали Словенију и Хрватску. Вероватно смо криви што их нисмо убедили да смо на истој страни, можда је то део нашег менталитета. Неодлучност међународне заједнице при распаду СФРЈ је много утицала на то. Дозволили су да појединци одмах признају независност неких бивших република – напоменуо је министар спољних послова.

Дачић је открио колико је тежак био почетак преговора са приштинским властима:

– Вучић и ја смо искрено приступили преговорима у Бриселу верујући у међународне институције. Пет година касније изиграно је наше поверење и није испуњено много тога са друге стране. Западне силе су глувонеме за наше проблеме на Kосову, те мисле да ћемо пристати на све како би ушли у ЕУ. Они не знају да у српском народу „сутра“ значи никад!

 

Извор: happy.tv/informer.rs

БОНУС ВИДЕО

БОРИС МАЛАГУРСКИ: Сви копирају Милошевића

/// ЗДЕС

Loading...