ДАЧИЋ УСИЈАО ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ: Ево шта је рекао о Космету, ЕУ, САД, Русији

Министар спољних послова Ивица Дачић открио је један детаљ са недавног пута, када се враћао из Француске. Наиме, ненајављено, око авиона у коме се налазио кружили су швајцарски војни авиони

– Нису нас обавестили о томе, знам да није део протокола јер није најављено, па је остала мистерија откуд они ту поред нашег државног авиона – рекао је Дачић у емисији „Ћирилица“.

Дачић се емисији осврнуо и на други непријатни догађај на франкуфуртском аеродрому, када је требало да лети за САД.

– Већ сам говорио о ситуацији са франкфуртског аеродрома на путу за Америку и њихово малтретирање, које верујем није било случајно. Мислим да треба увести реципрочне мере, како они нас дочекују тако и ми њих. Али нажалост десило се да је колега из Kеније, наше пријатељске земље, имао непријатност на аеродрому, док се ови из Америке и других земаља понашају као да су плаве крви – казао је шеф српске дипломатије.

Он је пренео и детаље са недавне седнице Света безбедности УН о Kосову и Метохији.

– Албанцима све смета у вези с међународном заједницом, јер мисле да је посао око независности готов. Тако су против УНМИK-а, против седница СБ УН на свака три месеца као и да не буду отворене за јавност итд… За нас је то веома важно и противно интересима Србије. Недавно је Британац у УН рекао како је срећан што је недавно прослављено 10 независности Kосова, а ја сам се јавио за реч и поручио му: Надам се да сте срећни и што смо недавно прославили 180 година наших дипломатских односа. Слично сам поручио Американцима, Русима и другима рекавши да не забораве колико дуго сарађујемо – истакао је Дачић.

Напоменуо је да је неопходно лобирати за српску ствар у међународној заједници.

– Рекао сам Вучићу да је грешка што немамо некога да лобира за нас. Па то је у Америци нормална ствар. Треба нам неко у Трамповој администрацији. Нема тајни, ми знамо како су које земље гласале у ком телу и ко за кога лобира. Ма морају да знају да нису они за Kосово него против нас. Шта Стејт департмент занима ко ће како да гласа у УНЕСKО? То сам и њима рекао и неки ме не воле због тога, али брига ме, занима ме да ли ће ме народ волети – рекао је Дачић.

Неизбежно питање тицало се нових сукоба на релацији Србија-Хрватска.

– Па ја Хрватима кажем оно што сви знају, што су историјске чињенице, а не шта ја мислим. Па Хитлер је већ био мртав а они су се и даље борили. Они су немачку војску дочекали цвећем, а ми? Да будем јасан – нисам ја против Хрвата него против усташа. Исто сам говорио и по питању рехабилитације Милана Недића – казао је Дачић.

Он је прокоментарисао и то што Србија и даље плаћа дугове Kосова:

– Ти кредитори сматрају да смо ми ти који треба да плаћамо дугове јер говоримо како је то део наше територије.

Loading...