РЕГИОН НА НОГАМА: У Босну стигло 50.000 ЏИХАДИСТА!

Нема званичних процена колико је миграната већ ушло у БиХ, а Горан Ковачевић, професор Факултета за криминалистику, криминологију и сигурносне студије Универзитета у Сарајеву усталасао је јавност тврдњом да их је у Босни већ између 35.000 и 50.000, те да је углавном реч о одбеглим присталицама Исламске државе

За Вести професор Ковачевић каже да је до те бројке дошао анализирајући ситуацију у земљи, али и на Блиском истоку последњих шест месеци.

Ердоган је ризичан

Стручњак из области безбедности не искључује могуће инциденте мањег или већег интензитета приликом најављеног митинга турског председника у Сарајеву.
– Чињеница да још ниједан званичник који се бави питањима безбедности у БиХ није јасно рекао да Ердогану „гарантује безбедност“ говори да ће то бити скуп високог ризика који је притом био потпуно непотребан – каже Ковачевић.

– Власти намерно прикривају праве бројке. Подсетићу да се свакодневно, последњих шест месеци, саопштава да је између 50 и 60 миграната ушло у БиХ. Дакле, лако је сабрати бројке и добити праве податке. Истовремено, тврдим да је реч о одбеглим припадницима Исламске државе јер нема другог објашњења због чега из Сирије, Ирака, Авганистана људи и даље беже када тамо више нема ратних сукоба. Ваљда им је у интересу да се враћају и да обнављају своју земљу, своје домове. Чињеница да о томе не размишљају, указује ми да није реч о „несрећним избеглицама“, већ о одбеглим присталицама Исламске државе који заправо беже од могућих судских процеса, па након пораза ИД сада траже уточиште на неком другом подручју, а простор Либије и Балкана је за њих идеалан. Нажалост, ситуација везана за БиХ је крајње алармантна, али власти не чине ништа како би спречили могући талас терористичких напада који је више него реалан у оваквој ситуацији – објашњава Ковачевић.

Додаје да је основни проблем у чињеници да су сви у БиХ тренутно окренути предстојећим изборима, па се институције више не баве својим задужењима, већ их занимају искључиво резултати избора.

– На простору Балкана је веома лако изазвати нове сукобе и створити нова жаришта. Тај процес неће покренути ни Срби, ни Хрвати, ни Бошњаци, већ, као што се до сада и догађало, неко са стране. Плашим се да и одређене обавештајне службе имају спремљен и такав сценарио, а одбегли припадници Исламске државе су идеални за такав посао – наглашава овај професор.

Loading...