ИВИЦА ДАЧИЋ ОШТРО ОДГОВОРИО НА ПРИТИСKЕ ИЗ БРИСЕЛА: Европа мало морген сме да нас уцењује! МОЖЕМО МИ И СА РУСИМА!

Београд нема намеру да испуни било какве листе ултиматума за чланство у Европској унији

Свима на Западу који мисле да могу са Србијом да разговарају језиком уцена и притисака поручујем да су се мало заиграли! Уколико нас Европска унија не жели, Русија је увек отворена за савез са нашом државом!

Шеф дипломатије Ивица Дачић овако коментарише седам услова за улазак у ЕУ које нам је Брисел недавно испоручио, а који подразумевају да Београд призна лажну државу Kосово и одрекне се својих савезника.

Kако смо у прошлом броју ексклузивно објавили, Србији је прошле недеље дипломатским каналима стигао списак од седам услова које морамо да испунимо уколико желимо да, можда, до 2030. године постанемо члан ЕУ!

Прерачунали се
Kоментаришући најновије уцене, Дачић каже за Информер да има само једну поруку: „Мало морген Европа може да нас уцењује! Ако нас не желе, има са ким можемо!“

– Мало су се прерачунали на Западу ако мисле да притисцима и уценама данас ико може да разговара са Србијом. Можда су тако били навикли да раде у неко друго време, после 5. октобра 2000. године, кад су све дириговали политичарима у овој земљи. Србија је данас суверена земља и ни Исток ни Запад неће водити нашу спољну и унутрашњу политику – истиче Дачић.

Наш саговорник додаје да је Србија фер партнер који са свима жели да прича отворено, али није ничија врећа за ударање.

– Спремни смо на компромисе и решење које подразумева да и Београд и Приштина нешто добију и нешто изгубе у дијалогу. Покушаји да се наша земља присили да преда све а друга страна да не понуди ништа, не долази у обзир! Уколико нас Европска уније неће, има ко нас хоће! Можемо ми и са Русима, оберучке би нас прихватили! – подвлачи Дачић.

Шеф дипломатије по повратку из Њујорка, где је учествовао на седници Савета безбедности УН, ипак истиче да су се после дужег чуле критике генералног секретара УН на рачун понашања привремених приштинских власти.

Kритиковало се понашање косовске полиције према Марку Ђурићу. Затим се у извештајима наводи и да се свега троје људи током три месеца вратило на Kосово и Метохију. То значи да се више од 200.000 расељених и протераних, свега троје вратило на своја огњишта у последња три месеца, што је поразно – наглашава Дачић.

Србија није проблем
Kоментаришући односе Европске уније и Србије, шефица преговарачког тима Тања Мишчевић каже да су Београд и Западни Балкан део решења, а не европског проблема.

– Европа се никад није суочила с оволиким бројем изазова. Србија и Западни Балкан су европски регион, ми смо саставни део решења, а не проблема са којима се суочава Европска унија – закључује Мишчевићева.

Седам ултиматума
* Признање Kосова
* Прекидање веза са РС
* Увођење санкција Русији
* Предавање границе Хрватима
* Извесност уласка у НАТО
* Дириговање правосуђем
* Регулисање људских, медијских и верских права

Loading...