ВУЧИЋ УПОЗОРАВА: Без фер решења могућ нови талас српског национализма

Александар Вучић је за немачки „Рајнише пост“ упозорио да би, ако се не нађе решење прихватљиво за већину, могло да дође до новог таласа српског национализма.

Председник Србије је у интервјуу за тај немачки дневник нагласио да је Србија за фер компромис у решењу косовског питања.

На оцену листа да Србија избегава да призна независност своје бивше провинције и питање не мора ли се та цена платити за ЕУ, каже да је „незамисливо да Србија, при решењу конфликта, на крају стоји празних руку“.

„Нама је потребан фер компромис, и то значи да би обе стране морале да учине уступке“, рекао је Вучић и, оцењујући да би могло да се деси да Срби принесу већу жртву, упозорио да комплетно понижење у том питању од Срба, једноставно, не може да се захтева. Он је нагласио да је Косово за Србе једна екстремно осетљива тема и подсетио да су сви његови претходници, на један или други начин, политички на тој теми пропали.

Упитан да каже како би један компромис решења косовског питања могао да изгледа, Вучић је рекао да о томе још не може да говори. „Молим вас, имајте разумевања за то да ја још никакве детаље не могу да наведем. То би могло да ослаби нашу преговарачку позицију. Али будите уверени — чим почну озбиљни разговори, ми ћемо бити спремни за компромис. Волео бих када бих могао то да тврдим и за другу страну…“, рекао је Вучић.

На питање да ли су његови сународници заиста спремни на уступке око Косова, Вучић је одговорио да нису.

Loading...