ВУЧИЋ: Људи у Србији знају ко су нам пријатељи

У Софији се данас одржава Самит ЕУ и Западног Балкана на којем ће Србију представљати председник Републике Александар Вучић

Самит се одржава 15 година након оног у Солуну, када је први пут земљама Југоисточе Европе јасно стављено до знања да имају европску перпсективу, а како каже председник Европског савета Доналд Туск, данашњи скуп биће прилика да и ЕУ и регион потврде да европска перспектива остаје геостратешки избор Западног Балкана.

„Сутра ћемо се састати колективно са нашим партнерима са Западног Балкна по први пут у последњих 15 година. То ће бити прилика за обе стране да потврде како европска перспектива остаје геостратешки избор Западног Балкана“, рекао је Туск уочи самита.

Kако је додао, инвестиције у инфраструктуру и везе међу људима са и унутар Западног Балкана су у најбољем интересу и ЕУ и то ће бити циљ нашег самита.

Председник Европског парламента Антонио Тајани такође се налази у Софији и он у први план истиче да је за ЕУ кључна стабилност Западног Балкана.

– Морамо да се бавимо Западним Балканом све више и више наредних месеци – поручио је Тајани.

Његов бриселски колега, комесар за проширење Јоханес Хан у интервјуу за Тањуг каже да ће то бити још једна историјска одредница у односима ЕУ и Западног Балкна.

Према његовим речима, цљ самита је да унесе нову енергију у односе ЕУ и Западног Балкана.

– Боље повезивање које обухвата путеве, железницу, енергетске мреже, али и дигитално тржиште, економску интеграцију као и међуљудске контакте кључ је за остваривање пуног економског потенцијала региона – каже Хан.

Непосредно пред одлазак у Софију он је најавио да ће током самита Европска комисија представити обиман финансијски пакет који ће подржати кључне пројекте у области повезивања на Западном Балкану, ојачати регионалну сарадњу и помоћи да се Западни Балкна још чврше веже за ЕУ.

На бројне коментаре да самит у Софији неће пружити директну подршку процесу проширења ЕУ, као и да нови нацрт буџета ЕУ до 2027. године није предвидео новац за евентуалне будуће чланице, Хан каже да „проширење остаје кључуно у односима ЕУ према Западном Балкану“ и да се то рефлектује и кроз Стрегију проширења и нови буџет ЕУ.

Бојко Борисов, премијер Бугарске, тренутно председавајуће ЕУ, сматра да долазак лидера ЕУ у Софију на Самит ЕУ-Западни Балкан и њихово упознавање са проблемима региона представља успех, али да ипак све зависи од самог Западног Балкана.

– Уверен сам да ће Балкан постати једно од најбољих места за живот у Европи – рекао је јуче Борисов.

Председник Србије Александар Вучић каже да је Самит у Софији веома је важан, јер је то први пут после 15 година да се организује на овакав начин, од 2003. у Солуну, те да је у Софији присутно много људи и из региона и из Европе.

– Ту сам могао да видим нешто што није увек повољно по нас, иако смо показали да имамо много пријатеља – и Себастијана Kурца, Виктора Орбана, Бојка Борисова, Румуне, и Тајанија из Италије… Показало се да имамо много пријатеља који јесу за проширење, што се пре свега односи на Србију и Црну Гору, али има много оних који су против проширења, из различитих земаља и то људи у Србији треба да знају – рекао је председник.

Истакао је да су представници Србије били веома поштовани.

– Рекао сам да их не молимо ни за шта. Сви остали су, чини ми се, кукали и молили – погледајте нас, примите нас. Ја сам рекао – то је ваша одлука – подвукао је председник.

Loading...