НАТО ШАЉЕ 40.000 ВОЈНИКА НА ГРАНИЦУ СА РУСИЈОМ: Путин одговара ИСКАНДЕРИМА у Калињинграду!

Велике војне вежбе НАТО у којима ће учествовати око 40.000 војника, планиране за јесен ове године, показаће могућности алијансе у обуздавању Русије, изјавио врховни командант уједињених снага НАТО у Европи Кертис Скапароти. Због ширења и агресивног понашања НАТО Русија је у Калињинграду распоредила системе „Искандер“.

– То је порука везана за обуздавање… Вежбе су фокусиране на задатке одбране – рекао је Скапароти новинарима након састанка Комитета начелника штабова алијансе у Бриселу.

Главни командант НАТО за трансформацију генерал Дени Мерсје истакао је да алијанса није често спроводила вежбе ових размера.

– Ово је такође демонстрација нашег јединства, могућности интеракције, укључујући и са партнерима – рекао је француски генерал.

Начелник војног комитета НАТО, чешки генерал Петер Павел, рекао је да ће планиране вежбе „бити у потпуности у складу са нормама и обавезама у оквиру Бечког процеса“.

Почетком марта командант америчког маринског корпуса, генерал Роберт Нелер, саопштио је да ће земље НАТО у октобру 2018. извести масовне војне вежбе на границама Русије, у којима ће учествовати 45.000 војника.

Због ширења НАТО-а на исток Русија је у Калињинграду распоредила системе „Искандер“. Кремљ је више пута изјавио да повећавање снага алијансе у балтичким државама угрожава безбедност земље и да је неоправдано, јер Москва нема офанзивне планове.

Loading...