ФЕДЕРИKА МОГЕРИНИ О ДИЈАЛОГУ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: Интензивним радом доћи до свеобухватне нормализације односа

Европска служба за спољне послове саопштила је да се шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини састала данас са председницима Александром Вучићем и Хашимом Тачијем на маргинама самита ЕУ Западни Балкан који се одржава у Софији

– Два лидера су потврдила своју спремност да наставе интензиван рад са високом представницом како би дошли до свеобухватне нормализације односа, што је кључни елемент трансформације целог региона- стоји у тексту саопштења Европске службе за спољне послове.

У седишту Европске дипломатске службе у Бриселу наводе да је Могерини са Вучићем и Тачијем у Софији разговарала у контексту настављеног посредовања у дијалогу Београда и Приштине.

– Узевши у обзир важност коју ЕУ придаје односима са Западним Балканом, и то посебно ове године, важно је да се направи дефинитиван прогрес у наступајућем периоду како би и Србија и Kосово могли да напредују у својим европским тежњама- закључено је у саопштењу.

Kомесар за преговоре о приступању Јоханес Хан је у екслузивном интервјуу датом Тањугу пред самит у Софији поручио да дугорочно решење за нормализацију односа између Београда и Приштине подразумева „одрживо и реалистично решење засновано на међународном праву“.

– Следећи корак је подизање нормализација на свеобухватни ниво, а на двема странама је да уз помоћ Федерике Могерини дефинишу садржај правно обавезујућег споразума – изјавио је комесар Хан за Тањуг.

 

Loading...