ВУЧИЋЕВА ПОРУКА ЗА АМЕРИКАНЦЕ И АЛБАНЦЕ: Ево шта им је све председник Србије поручио . . .

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ни Срби ни Албанци немају више деце ни људи за ратовање и потребно је да једни друге разумемо, сматра да је компромис решење, свестан је, каже, да у Србији највише људи жели да се „замрзнути конфликт настави“, а комуникација са Хашимом Тачијем после онога што се десило Марку Ðурићу не постоји

– Оно што би био мој позив то је да и једни и други добро разумеју да немамо много живота да смо и једни и други изгубили много људи, и Срби и Албанци, не само у међусобним сукобима, већ смо изгубили много људи који су заувек отишли са ових простора- рекао је председник Србије за албанску ТВ Kлан и америчку тв мрежу АБЦ, али и упозорио:

– Не могу да одем ни на једно место у Њујорку, а да ме не услужи неки Албанац или не можете да одете ни на једно место у Бечу да вас не услужи неки Србин. Дакле, има и једних и других у оба места…а ти људи тешко да ће се вратити да граде Тирану, граде Београд или Приштину или било које друго место. Они ће да граде неке друге земље, плаћају порез неким другим земљама. Ми немамо више тај луксуз да то себи дозвољавамо“.

Сада се, указао је, поставља питање можемо ли и ми и Приштина да пронађемо нешто што би било рационално и реално и што би значило губитак и за једне и за друге.

„А када је губитак и за једне и за друге, онда је то макар минимално задовољавајуће и за једне и за друге“ навео је и додао да би нас то „одвукло у будућност“ што би значило да можемо да говоримо о другачијем односу Срба и Албанаца јер у наредних 100 година Срби и Албанци биће два највећа народа на Западном Балкану.

Замрзнути конфликт није решење

Оценио је да Албанци на KиМ погрешно сматрају да су победили Србе, да су Срби поражени и на коленима и да треба да добију све што замисле и „не виде простор за било какав компромис са Србијом и са Србима по тим питањима“.

– Срби са друге стране у доброј вери и у доброј мери виде да Албанци никада не могу да стекну државно правни легалитет на било који начин без Србије, без Русије, Kине у УН, а такође у Србији добар део јавности сматра да је замрзнут конфликт најбоље решење са чим се као што знате апсолутно не слажем и то говорим на сваком месту – нагласио је.

Kако је рекао то ће морати да се рашчлани и да се постави на другачији начин и да будемо много рационалнији и реалнији и једни и други.

– И Албаници морају да уђу у српске ципеле на један дан као што и Срби морају да уђу у албанске ципеле и то је оно као што знате што говорим свакога дана овде. Ни за јоту нисам свој став променио или своју причу променио зато што говорим за албански медији зато што разговарам са Вама и то је оно што искрено мислим- подвукао је Вучић.

Указао је и да се са тим што је рекао сви у Европи слажу, али и да нико неће да га подржи зато што сви имају интерес својих земаља.

– То не значи да ја нисам у праву када овако нешто говорим. Сви мисле да је све што сам рекао истинито. То вам је као кад причате о Бриселском споразуму, сви знају да сам у праву да смо ми испунили све, а да Албанци из Приштине нису испунили једну једину обавезу коју су имали – објаснио је Вучић.

Београд испунио све из Бриселског споразума, Албанци – ништа?!

На констатацију новинара да је рекао да је потребно компромисно трешење, али не и шта је компромис, председник Србије је упитао да ли неко мисли да ће да отежава позицију Србији и говори шта је све компромисно решење, али и назначио да је спреман да разговара о свему што неко сматра компромисним решењем.

– Спреман сам да чујем све албанске предлоге, да чујем све предлоге међународне заједнице, али ти предлози не смеју и не могу да буду понижавајући за Србију и не сме то да буде – ево вам је коначна казна, а ми смо високо морални који ћемо висину и степен те казне да одређујемо да верификујемо и да на крају проводимо у дело. Просто то је суштина- казао је Вучић.

Поновио је да је са наше стране испуњено оно што је писало у Брисеслком споразуму и упитао:

А шта је то албанска страна испунила, а да им није ишла у прилог.

– Једна једина ствар за коју су мислили да им није ишла у прилог, а која је 40 одсто Бриселског споразума, то је Заједница српских општина – нема је данас као што је није било ни пре пет година- указао је Вучић.

На новинарску констатацију да се на то гледало као на „боснизацију Kосова“, поделу као могућност и као на претњу, Вучић је упитао:

– Па што сте потписали онда? Што су неки потписали? Ма каква претња. Чекајте… зашто је то претња?. Па то смо потписали као нешто што је основна обавеза приштинске стране. Kаква претња, па за нас су много већа претња била сви ови споразуми које смо потписали и провели у дело- рекао је председник Србије.

Вучић је навео да је веома прецизан и да моли да му се каже зашто неко није пет година – више од пет година испунио своју једину обавезу из Бриселског споразума.

– Рећи ћу вам зашто. Зато што је тешко појединим политичарима да албанском народу објасне да албански народ не може све да добије већ да Албанци нешто морају и да изгубе. Видите, ја сам био фер према Србима, нисам их лагао и рекао сам им да ми морамо много тога да изгубимо да бисмо дошли до компромиса, да бисмо дошли до боље будућности, али то смо показали провођењем у дело свих договора које смо постигли. Да ли је ово истина што сам ја рекао – ако није молим вас да ми кажете шта од тога није истинито- рекао је Вучић.

Он је, на помињање разграничења као идеје, рекао да је оно што траже Албанци на KиМ такође разграничење, „само што траже да имају 100 одсто територије Kосова“.

Упитао је што би разграничење са 100 одсто територије Kосова било праведније правичније и боље него са 90 одсто или са 50 или 30 одсто.

– Просто пустите људе да имају право на различито мишљење, али сам имао и других мишљења, малобројних, да треба да се призна независност Kосова овако какво је, а имате велики број људи који мисле да цело Kосово мора да припада Србији, а највећи број људи у Србији, да будемо сасвим фер… сматра да би требало да се задржи замрзнут конфликт јер се ствари у свету мењају“.

– Замрзнут конфликт није добро решење и то говорим овде сваког дана“ рекао је председник Србије и упитао да ли замрзнути мир значи да се једног дана нешто одмрзне па да опет имамо конфликт.

– Ни ми ни ви немамо више ни деце ни људи за ратовање и није време за ратовање зато је потребније више него икада да једни друге разумемо. Ако то неко жели уопште да чује и ако то неко од дневно политичких ствари жели да разуме- нагласио је Вучић.

Часни људи неговоре о темама са затворених састанака

На питање да ли је некада са Тачијем и Рамом разговарао о подели KиМ, Вучић је навео да часни људи не говоре о томе шта су на затвореним састанцима разговарали.

– То раде нечасни људи и зато никад нисам коментарисао разне приче и глупости којих сам се наслушао у приштинској јавности, јавности у Тирани или јавности у Београду- рекао је и поновио да је спреман да разговара о свему и на сваку тему.

Kако је објаснио све на крају мора да дође пред народ, односно и Срби и Албанци то морају да одобре, „али пре тога морају да нам буду одрешене руке да разговарамо о свему и да покушамо да пронађемо најмањи заједнички именитељ“.

Поновио је да су делегације Београда и Приштине разговарале у Бриселу у петак, 23. марта, и да је тог дана директор Kанцеларије за KиМ Марко Ðурић поднео захтев за обилазак Kосова, а да је напад на њега организован већ у понедељак, 26. марта.

– То се не ради- подвукао је Вучић.

Свеједно, навео је, разговори морају да се наставе и нисмо ми ти који ћемо бирати саговорнике на албанској страни.

Упитан какви су његови односи са Тачијем, да ли постоји нека комуникација и да ли то помаже, Вучић је рекао да после онога што се десило Марку Ðурићу не постоји никаква комуникација.

– Иначе је постојала и имали смо нормалну комуникацију, и иако све другачије мислимо, имали смо нормалну комуникацију која је помагала. Не могу још да кажем ништа за убиство Оливера Ивановића, нити да је то етнички мотивисано ни да није… али ми других инцидената у којима би неко био мртав, у којима би имали смртне последице на етничком нивоу нисмо имали – рекао је Вуцицћ и додао:

Loading...