ŠEŠELJ: Zapad bi srušio Vučića, ali ni Đilas, ni Jeremić, ni Janković nisu taj kalibar

Lider Srpske radikalne stranke ističe da Zapad u Srbiji pokušava da nađe lidera izdajnika kojeg bi plaćao kako bi sa vlasti svrgnuo aktuelnog predsednika, ali se kampanja protiv Vučića ne bi vodila na osnovu kosovskog pitanja, već na potpuno drugačije načine.

Govoreći o pritiscima zapadnih zemalja na Srbiju lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj kaže da Sjedinjene Američke Države na sve načine pokušavaju da realizuju svoje ciljeve u Srbiji i odavno o tim ciljevima ne žele ni da pregovaraju i razgovaraju.

– Oni ciljeve nameću bez diskusije, kao ultimativne. Takav slučaj smo imali 1999. godine, a trenutna situacija u Srbiji podseća na onu iz 2000. godine, uoči 5. oktobra. Zapadnim silama sada nedostaje neki novi Vojislav Koštunica, kojeg je američki kompjuter izbacio na auspuh kao najpogodnijeg kandidata prozapadne opozicije. Mnogi kažu da Koštunica nije bio izdajnik i zaista nije davao neke izdajničke izjave pre nego što je izabran. Nije bio kompromitovan, ali socijalisti su mu bili naklonjeni i preko državne televizije objavljivali su samo ono što ga afirmiše, a ono što ga srozava su prećutkivali. I posle 5. oktobra socijalistima je bio najlakša varijanta za napuštanje, predaju vlasti u nekim fazama preko prelazne vlade. Amerikanci danas takvu ličnost nemaju, za njom intenzivno tragaju i pred sobom imaju trojicu – Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Sašu Jankovića. Ipak, nijedan nije taj kalibar. Sva trojica su kompromitovana, Koštunica to nije bio. Koštunica je bio intelektualac, uživao je poverenje beogradske čaršije, iako se oko njega okupio najveći ološ – podseća Šešelj.

Kako kaže, današnje prozapadne partije ujedinile bi se kada bi im neko „iz šešira izvukao lidera“. Tražile bi vanredne parlamentarne izbore, bilo bi uloženo mnogo novca za rušenje vlade i Vučić bi se obarao, ne povodom Kosova, već na druge načine.

– Čitam kako bi mu pripisivali ubistvo pevačice Jelene Marjanović i Luke Jovanovića. Ovo deluje kao naučna fantastika, ali tako je izgledalo i 2000. godine – kaže Šešelj.

Govoreći o navodnim zahtevima Srbiji iz Brisela, Šešelj kaže da je na prvom mestu priznanje Kosova o čemu nema mesta za pregovore.

– Druga stvar je da se pusti Republika Srpska, zatim da se Rusiji uvedu sankcije, da se Hrvatima preda 11.000 hektara zemlje na levoj obali Dunava. Traže i kontrolu nad pravosuđem, odnosno da nam Venecijanska komisija određuje status pravosudne grane vlasti – kaže lider SRS za „Novo jutro“.

Šešelj kaže da Zapad Srbiji nikada nije nudio kompromis, iako se nekada činilo da ga nudi.

– Kompromis je bio Dejtonski sporazum, pa se videlo da je počelo sa njegovim kršenjem odmah po implementaciji. Ništa im ne možemo verovati – kaže lider radikala.

Loading...