ХАШКО ИЖИВЉАВАЊЕ: Суд ОДБИО Младићев захтев за оптужење лекара

Судски механизам у Хагу одбио је захтев одбране бившег команданта Војске Републике Српске (ВРС) Ратка Младића да се против медицинског особља у хашкој притворској јединици покрене поступак због непоштовања суда. 

Механизам је констатовао да поднесци Младићеве одбране којима се изражава незадовољство медицинском негом у притворској јединици не показују да је медицинско особље свесно и намерно ометало правду.

Такође је оцењено да у захтеву одбране нису наведени довољни разлози за уверење да је неко из особља у притвору можда поступио тако да би то било непоштовање суда.

Младићева одбрана тражила је да се покрене поступак против доктора Паулуса Фалкеа, шефа медицинског особља притворске јединице, и другог медицинског особља, наводећи да су они криви за погоршање Младићевог здравственог стања.

Данашњом одлуком, Младић је упућен да своје незадовољство лечењем или условима у притвору може изразити приговором у складу с притворским правилима.

Младић је у притвору од хапшења у Србији у мају 2011, након чега је пребачен у притворску јединицу у Хагу.

Против њега је у току другостепени поступак по залбама на првостепену пресуду, којом га је Хашки трибунал је непосредно пред затварање, 22. новембра 2017. осудио на доживотни затвор, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање војника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Осуђен је са образложењем да је „значајно допринео извршењу геноцида у Сребреници и других ратних злочина почињених на територији Босне и Херцеговине“.

Суд је закључио да је он својим деловањем значајно допринео извршењу генодица над босанским муслиманима у Сребреници, да је терорисао становниство Сарајева, да је наређивао узимање талаца…

Иначе у пуном саставу жалбеног већа, којим председава судија Теодор Мерон, су судије Кармел Адијус, Лиу Дакун, Симор Пантон и Приска Матимба Њамбе.

Loading...