ХАСАН РОХАНИ: Трамп нас лоше проценио

Ирански председник Хасан Рохани изјавио је да је његов амерички колега Доналд Трамп очекивао да ће Техеран напустити нуклеарни споразум, након што се Вашингтон повукао из њега.

Он је додао да је Техеран одбио да следи тај план и да је покушао да спаси споразум, заједно са осталим потписницама.

„Трамп је играо прву карту, али је погрешно прорачунао други потез… јер Иран није следио тај план“, рекао је Рохани, пренео је Ројтерс, позивајући се на агенцију ИСНА.

Након што је Вашингтон увео санкције гувернеру Централне банке Ирана, Рохани је казао да Иран неће подлећи притисцима САД.

„Они мисле да могу да изазову да се иранска нација преда тако што ће вршити притисак на Иран, претити санкцијама, па чак и ратом… Иранска нација одупреће се америчким заверама“, поручио је Рохани.

Трампова администрација прогласила је јуче, 15. маја, гувернера Централне банке Ирана Валиолаха Сеифа за терористу и увела му је санкције како би додатно изоловала Иран од светског финансијског система.

Министарство финансија САД оптужује Сеифа да је помогао да се више милиона долара пребаци паравојној организацији Хезболаху, коју подржава Иран.

Министар финансија Стивен Мнучин рекао је да је Сеиф тајно пребацивао новац од Иранске револуционарне гарде преко „Исламске банке Ел Болад“ у Ираку како би помогао Хезболаху.

Ирачка банка и њен гувернер су такође кажњени санкцијама.

Loading...