СРПСKА СПРЕМНА ДА СПРЕЧИ ПАKЛЕНИ ПЛАН ЗАПАДА: Рута преко Босне није случајна, циљ је изменити структуру становништва РС

Мигранти не говоре да желе да остану у БиХ, али им је ту боље него у Авганистану или Сирији, одакле долазе, па зато Додик претпоставља да је намера једног дела њих да остану. Председник РС је свестан да неко споља покушава да промени ту врло неповољну структуру становништва у Републици Српској, у којој је 87 одсто Срба

Председник Републике Српске Милорад Додик предложио је да Босна и Херцеговина затвори границе за мигранте који у њу све више пристижу од почетка ове године, оценивши како ни земља ни њени ентитети немају капацитета да се носе с могућим приливом хиљада нових миграната.

Нема стихије, све је планирано

– Урадићемо све да заштитимо досадашњи начин живота. Не желимо промене структуре становништва и предузећемо све мере како бисмо заштитили имовину и људе – истакао је Додик после седнице ентитетске владе која је ванредно заседала како би размотрила растућу мигрантску кризу.

Све указује на то да је мигрантска рута промењена и усмерена према Босни и Херцеговини много раније, констатује за Спутњик аналитичар из Бањалуке Анђелко Kозомара, и додаје да је све испланирано са намером да се Босна и Херцеговина претвори у нову избегличку базу за те, како каже, несрећнике који би да се домогну ЕУ.

– Дакле, ништа се није случајно догађало, ништа није стихијски одрађено. Мигранти и сами говоре да имају тамо водиче, да је направљен план куда да се крећу и да их је то до доласка у Босну и Херцеговину коштало око осам хиљада долара – напомиње Kозомара за Спутњик.

Босна и Херцеговина је, према тумачењу тог аналитичара, одабрана зато што је нестабилно подручје, држава без свог суверенитета, којом управљају не само ОХР и ЕУ него и неколицина страних амбасада, предвођена америчком, које одлучују о свему.

– Они се питају за све. Одлучују о животу и смрти у Босни и Херцеговини, па тако и о смештају избеглица са Блиског истока. Наравно да Српска не може са тиме да се помири и да неће да дозволи да њена територија буде полигон не само за смештај избеглица већ и за оно што следи – указује Kозомара.

У питању су различити инциденти везани за мигранте, додаје тај аналитичар, и начин живота који није примерен овдашњим просторима и народима.

– Природно је да Република Српска покуша да се одбрани од тога и да је у Влади веома озбиљно схваћена надолазећа опасност, па је и ванредна седница Владе била посвећена томе. Седници не само да је присуствовао председник РС Милорад Додик него и председник Народне скупштине и најодговорнији функционери у том ентитету – наглашава Kозомара.

Република Српска је, према његовом тумачењу, угрожена зато што линија којом мигранти желе да иду ка ЕУ води преко њене територије до Велике Kладуше и даље према Kарловцу у Хрватској, а потом ка словеначкој граници.

Српска мора да нађе начин да то онемогући, да то спречи, а знамо да у много једноставнијим приликама није имала подршку заједничких органа Босне и Херцеговине, поготову не Савета министара. Ситуација није нимало једноставна, треба водити рачуна о хуманитарној димензији тог проблема, али пре свега о интересима грађана који живе у Републици Српској – резонује Kозомара.

Руководство Републике Српске је на време уочило тренд, констатује Kозомара, па је зато реаговало.

Loading...