VUČIĆ ŠOKIRAO: Kosovo će biti moj kraj…

Predsednik Srbije Aleksandar Vucić poručio je da nije spreman da Kosovo preda „nizašta“, ali zna da kakvo god rešenje da bude, to će, kako kaže, biti njegov kraj u politici, jer mu Srbi nikada neće oprostiti svoju bolju budućnost.

– Srbi su takvi. Srbi mi nikada neće oprostiti svoju bolju budućnost i mir. Dakle, u Srbiji se slave samo porazi i ratovi – rekao je Vučić.

Upitan zašto tako misli, predsednik Vučić kaže da će to biti tako, jer zna Srbe.

– Evo već vam treći put govorim da sam ja čovek koji je pokazao da najbolje poznaje Srbe. Mislim da to niko nije pokazao kao ja. A kog smo mi to slavili ko nam je obezbedio i sačuvao mir? A kog smo to slavili ko nam je obezbedio muzeje, pozorišta… – zapitao je.

Na Vidovdan, 28. juna, će, najavio je, otvoriti Narodni muzej, između ostalog, te ponovo zapitao kog smo mi to poštovli.

– Ne, poštovali smo samo one koji su bili ratne vojskovođe i nikoga više. Sasvim sam siguran da za bilo kakvu odluku o Kosovu neću imati ni razumevanja niti većinsku podršku našeg naroda, ali siguran sam da ću za to imati drugačije sagledavanje u budućnosti i drugačije sagledavanje kroz istoriju – moje uloge i onoga što je moglo i trebalo da se uradi. I ako mislite da sam spreman sutra da im kažem: „Evo vam nezavisno Kosovo nizašta, nisam spreman“ – rekao je Vučić.

Srbija u teškoj situaciji

Rešenju za Kosovo se nada, ali prethodno, kaže, želi da vidi šta je to što Srbija može da dobije „i teritorijalno i u pogledu svega drugog“.

Ukupnu situaciju, međutim, ocenjuje „veoma teškom i ističe da je Srbija u, kako kaže, „užasno teškoj situaciji“.

– Kad od sveta dobijemo ponudu koja će biti za nijansu bolja nego do sada, to će biti uspeh. A mi ćemo i dalje da budemo nezadovoljni. Zato što Kosovo svako nosi u svom srcu – kaže Vučić.

Ističe da treba biti realan i sagledati koliko smo doprineli svojim porazima.

– I moramo to dobro da razumemo i da razumemo da neće biti srećni ni sa jednim rešenjem. I s najboljim mogućim rešenjem o kojem možemo da sanjamo bićemo nezadovoljni jer smo nerealni i zato što nismo naučili naš narod da shvati u kojoj smo poziciji dobili Srbiju – keaž on.

Objašnjavajući šta je realnost, Vučić kaže da je to činjenica da u Đakovici, Uroševcu, Peći, Prištini, Klini… nema Srba, da u Prizrenu ima Srba onoliko koliko ih je vezanih za srpsku crkvu, a u Gnjilanu 40-50 porodica.

Upitan da li želi da kaže šta će nam teritorija, ako nema ljudi, predsednik napominje da „mi tamo ne kontrolišemo ni teritoriju“.

– Moramo da razumemo kakvo je stanje. Neću da pričam o svim nepravdama koje nam je svet naneo, zato što hoću da razgovaram s našim narodom. Neću da razgovaram o svim dvostrukim standardima i lažima koje su nam iz sveta dolazile i koje nam i danas dolaze. Da za Albance važi sve ono što za Srbe ne važi. I to je sve tačno – naveo je.

Sa žaljenjem konstatuje da je loša slika o Srbima u svetu i još jedan od rezultata naše loše politike i 2004. i 2008. i posebno ono što ničim nije iznuđeno sem arogancijom i bahatoću.

Kosovo nezavisno od 2008.

Podsetio je da mi već 2008. imamo nezavisno Kosovo, a da smo, kako je naveo, sami stavili pečat i vosak na nezavisnost KiM 2011, i pravimo se kao da se ništa nije dogodilo.

– Mi smo sada snažnijom politikom uspeli da se izborimo da se vratimo na teren koji je bio zaključan za nas. Nije bio zatvoren, već zaključan – kazao je predsednik.

Upitan jesmo li ga otključali, kaže, da smo „negde na terenu“, ali nam je pozicija veoma loša.

Govoreći sportskim rečnikom, Vučić kaže da je „rezultat na semaforu loš“. Na terenu smo, kaže, i dodaje „vratili smo se nekako“.

Ponovio je da će do potpune normalizacije odnosa sa Prištinom, odnosno potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma doći u narednih šest meseci do godinu dana, a na pitanje da li će to vreme biti dovoljno da Beograd popravi svoju poziciju, predsednik Vučić odgovara negativno.

– Ma nije. Nije. I neće biti znatno popravljena. Ali ono malo što, imamo, ono malo parče kao u američkom fudbalu, to malo parče terena koje držimo da zadržimo za sebe. Da prosto imamo nešto čime bismo garantovali bezbednost i sigurnost Srbima na KiM, da brinemo o državno-pravnim interesima Srbije, što mnogi zaboravljaju da kažu jer se uvek dodvoravaju strancima – naveo je.

Loading...