ВУЧИЋ ШОКИРАО: Косово ће бити мој крај…

Председник Србије Александар Вуцић поручио је да није спреман да Косово преда „низашта“, али зна да какво год решење да буде, то ће, како каже, бити његов крај у политици, јер му Срби никада неће опростити своју бољу будућност.

– Срби су такви. Срби ми никада неће опростити своју бољу будућност и мир. Дакле, у Србији се славе само порази и ратови – рекао је Вучић.

Упитан зашто тако мисли, председник Вучић каже да ће то бити тако, јер зна Србе.

– Ево већ вам трећи пут говорим да сам ја човек који је показао да најбоље познаје Србе. Мислим да то нико није показао као ја. А ког смо ми то славили ко нам је обезбедио и сачувао мир? А ког смо то славили ко нам је обезбедио музеје, позоришта… – запитао је.

На Видовдан, 28. јуна, ће, најавио је, отворити Народни музеј, између осталог, те поново запитао ког смо ми то поштовли.

– Не, поштовали смо само оне који су били ратне војсковође и никога више. Сасвим сам сигуран да за било какву одлуку о Косову нећу имати ни разумевања нити већинску подршку нашег народа, али сигуран сам да ћу за то имати другачије сагледавање у будућности и другачије сагледавање кроз историју – моје улоге и онога што је могло и требало да се уради. И ако мислите да сам спреман сутра да им кажем: „Ево вам независно Косово низашта, нисам спреман“ – рекао је Вучић.

Србија у тешкој ситуацији

Решењу за Косово се нада, али претходно, каже, жели да види шта је то што Србија може да добије „и територијално и у погледу свега другог“.

Укупну ситуацију, међутим, оцењује „веома тешком и истиче да је Србија у, како каже, „ужасно тешкој ситуацији“.

– Кад од света добијемо понуду која ће бити за нијансу боља него до сада, то ће бити успех. А ми ћемо и даље да будемо незадовољни. Зато што Косово свако носи у свом срцу – каже Вучић.

Истиче да треба бити реалан и сагледати колико смо допринели својим поразима.

– И морамо то добро да разумемо и да разумемо да неће бити срећни ни са једним решењем. И с најбољим могућим решењем о којем можемо да сањамо бићемо незадовољни јер смо нереални и зато што нисмо научили наш народ да схвати у којој смо позицији добили Србију – кеаж он.

Објашњавајући шта је реалност, Вучић каже да је то чињеница да у Ђаковици, Урошевцу, Пећи, Приштини, Клини… нема Срба, да у Призрену има Срба онолико колико их је везаних за српску цркву, а у Гњилану 40-50 породица.

Упитан да ли жели да каже шта ће нам територија, ако нема људи, председник напомиње да „ми тамо не контролишемо ни територију“.

– Морамо да разумемо какво је стање. Нећу да причам о свим неправдама које нам је свет нанео, зато што хоћу да разговарам с нашим народом. Нећу да разговарам о свим двоструким стандардима и лажима које су нам из света долазиле и које нам и данас долазе. Да за Албанце важи све оно што за Србе не важи. И то је све тачно – навео је.

Са жаљењем констатује да је лоша слика о Србима у свету и још један од резултата наше лоше политике и 2004. и 2008. и посебно оно што ничим није изнуђено сем ароганцијом и бахатоћу.

Косово независно од 2008.

Подсетио је да ми већ 2008. имамо независно Косово, а да смо, како је навео, сами ставили печат и восак на независност КиМ 2011, и правимо се као да се ништа није догодило.

– Ми смо сада снажнијом политиком успели да се изборимо да се вратимо на терен који је био закључан за нас. Није био затворен, већ закључан – казао је председник.

Упитан јесмо ли га откључали, каже, да смо „негде на терену“, али нам је позиција веома лоша.

Говорећи спортским речником, Вучић каже да је „резултат на семафору лош“. На терену смо, каже, и додаје „вратили смо се некако“.

Поновио је да ће до потпуне нормализације односа са Приштином, односно потписивања правно обавезујућег споразума доћи у наредних шест месеци до годину дана, а на питање да ли ће то време бити довољно да Београд поправи своју позицију, председник Вучић одговара негативно.

– Ма није. Није. И неће бити знатно поправљена. Али оно мало што, имамо, оно мало парче као у америчком фудбалу, то мало парче терена које држимо да задржимо за себе. Да просто имамо нешто чиме бисмо гарантовали безбедност и сигурност Србима на КиМ, да бринемо о државно-правним интересима Србије, што многи заборављају да кажу јер се увек додворавају странцима – навео је.

Loading...