ДАЧИЋ У СБ УН О КОСОВУ: Спровести све договорено између Београда и Приштине без условљавања

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је данас у Њујорку да је потребно спровести све што је договорено између Београда и Приштине без додатних условљавања и да се за сва нерешена питања пронађу решења искључиво путем дијалога.

Дачић је на седници СБ УН посвећеној тромесечном извештају о Косову, оценио да је ситуација на КиМ и даље нестабилна и да је међународно присуство још увек више него потребно.

Дачић је критиковао чланице Савета безбедности УН које траже промену формата у којем се одравају седнице о Косову.

„Настојања да се смањи УНМИК и његов буџет, промени његов мандат, прореде седнице СБ и сл. никако не доприносе стварању повољне климе за остваривање ових циљева. Она само уносе додатне несугласице како међу чланицама СБ, тако и између Београда и Приштине“, истакао је Дачић.

Он је навео да дебате о томе да ли СБ треба да посвети овој теми три сата свака три месеца (12 сати годишње) нису потребне у овом тренутку.

„Оно што је потребно је да се све што је договорено спроведе без додатних условљавања и да се за сва нерешена питања пронађу решења искључиво путем дијалога“.

„СБ има дужност и обавезу да помогне у проналажењу тог решења и нормализацији прилика на КиМ, који су, не смемо заборавити, важни и за стабилност читавог региона“, поручио је Дачић на седници СБ УН.

Дачић са председавајућом СБ УН

Ивица Дачић састао се у Њујорку са сталном представницом Пољске и председавајућом СБ УН за мај, амбасадорком Јоаном Вронецком.

Саговорници су оценили да су билатерални односи две земље пријатељски и добри и потврђена је спремност за њихово даље унапређење. Дачић је пренео наше противљење иницијативи појединих чланица СБ УН за промену формата и динамике седница тог тела о УНМИК-у. Истакао је да питање Косова и Метохије није решено и да ситуација на терену указује на неопходност даљег присуства и ангажмана Мисије УН-а у несмањеном обиму и непромењеном мандату.

Дачић је истакао и да не може и не сме бити места за селективну имплементацију договореног, односно једнострано мењање постигнутог споразума.

„ЗСО мора бити формирана у складу са Бриселским споразумом, његовим принципима и имплементационим планом“, указао је министар и додао да се оправдано сумња у искреност са којом Приштина са закашњењем од пет година улази у овај процес, упркос декларативним најавама да ће бити предузете одређене активности око ЗСО.

Дачић је, истовремено, подржао позив генералног секретара УН Антонија Гутереша за темељну истрагу догадаја од 26. марта, када је ухапшен шеф владине канцеларије за КиМ Марко Ђурић, наводећи да је потребно „предузети одговарајуће корективне мере у случају непоштовања људских права“.

 

Извор: Kurir.rs / Tanjug

БОНУС ВИДЕО

НЕШТО СЕ ЈАКО ЧУДНО ДЕШАВА У СВЕМИРУ !!! СВИ ЋУТЕ О ТОМЕ !!!

/// ЗДЕС

Loading...