КОЛИНДА НЕГИРА ГЕНОЦИД У ЈАСЕНОВЦУ: Ништа им више није свето ХРВАТСКА ВЛАСТ СВЕ ЛУЂА И ОПАСНИЈА!

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић и званично је јуче негирала геноцид у Јасеновцу, у којем је убијено више од 500.000 Срба и готово 100.000 Рома и Јевреја. Китаровићева је затражила да се формира међународна комисија која би утврдила ‘праву истину’ о највећем логору смрти у усташкој НДХ

Председница Хрватске каже да се већ годинама манипулише бројем жртава у циљу ‘спровођења прљаве кампање’. Према њеним речима, држава ће и убудуће одавати почаст жртвама логора, али не треба дозволити да се те жртве користе за кампању против Загреба!?!

Негирају ужасе НДХ

У разговору за Хрватски радио, Китаровићева је истакла да истина о Јасеновцу не сме бити ‘оружје у рукама било кога ко жели да промовише нешто против Хрватске’.

Истина нема алтернативу

Београд и Бањалука треба да наставе да инсистирају на истини о стравичним усташким злочинима. Морамо направити план како бисмо ојачали спознају и истину о Јасеновцу, можда и кроз снимање документарног филма, каже Председник РС Милорад Додик.

– Добар је предлог Ивана Звонимира Чичка о формирању међународне комисије са члановима из Србије, Хрватске и међународних стручњака, која би утврдила истину о Јасеновцу. У 21. веку модерном форензиком може да се утврди не само број жртава, који је нажалост увек био оруђе у рукама разних кампања, већ и истина шта се заиста догађало у Јасеновцу – рекла је Китаровићева.

Иначе, у септембру прошле године пензионисани хрватски пуковник Марко Скејо изнео је скандалозну тврдњу, коју је званични Загреб прихватио, да су логори у Јасеновцу и Градишки заправо били ‘болнице отвореног типа, у којима су страдали само доказани непријатељи хрватске државе и најтежи болесници’ (!??).

Коментаришући нови испад хрватске председнице, лидер СНВ и посланик у Сабору Милорад Пуповац каже за Информер да су Колиндине изјаве невиђени скандал.

– Добро је да се још не тражи и комисија о томе да ли је НДХ била квислиншка усташка творевина са програмом истребљења, прогона и асимилације Срба, Јевреја и Рома. Добро је што се не испитује да ли је у програму НДХ било то да има логоре за децу – ироничан је Пуповац.

Саво Штрбац, директор „Веритаса“, сматра да је Колиндина идеја прихватљива само кад је у питању број жртава.

– С обзиром на то да постоје супротстављени ставови о броју јасеновачких жртава, прихватљива је идеја да се формира мешовита комисија за утврђивање истине о јасеновачком логору смрти. Међутим, поставља се питање ко треба да предложи чланове. Можда председници Србије и Хрватске или неки ауторитет попут Савета безбедности УН, па чак можда и папа, који је формирао комисију за Степинца… – подвлачи Штрбац.

Loading...