ХАРАДИНАЈ БИ У БЕОГРАДУ ДА ПРЕДСТАВЉА „ДРЖАВУ“: Нисам као Ђурић

Приштина — Косовски премијер Рамуш Харадинај, којег Београд потражује због ратног злочина, тврди да су га локалнне власти општине Медвеђа позвале да дође у то место.

Он је додао да је спреман да посети и Прешево и Београд, ако би био позван и ако би његова посета имала протокол.

У Београду би, каже, представио „своју државу на неком међународном самиту“, јер сматра да само „састанци и међусобни сусрети са премијерима из региона могу допринети миру и стабилности, у овом случају добросуседским односима између две земље, као што су Косово и Србија…“.

Како преноси Прешева Јон, Харадинаја су локалне власти Медвеђе позвале на традицоналну манифестацију „Сусрети у родном крају – 2018“.

На овој манифестацији ће, наводи се, учествовати стотине Албанаца из Медвеђе и других општина тзв. Прешевске долине, са Косова, из Албаније и Македоније, а поред Харадинаја позвани су и председник привремених косовских инсттуција, Хашим Тачи, министар спољних послова Беџет Пацоли, градоначелник Гњилана, Љутфи Хазири.

Што се тиче посете Прешеву, Харадинај каже да то не зависи од његове жеље или воље Приштине, већ и од Београда.

„Ја нисам као (Марко) Ђурић да се крећем као качак (термин који се користи за албанске разбојнике у прошлости) – илегално. Моја посета ће имати протокол и биће уз дозволу српских и међународних власти, а треба да буде реализована као и све посете других светских државних лидера…“, рекао је Харадинај.

Прешева јон, пише да би ова посета косовског премијера дошла након његовог боравка у Тирани, Скопљу и Подгорици. Харадинај је додао да, осим братских односа са Албанцима из тзв. Прешевске долине „нас још много тога везује, и још више знајући за њихову улогу и допринос ослобођењу Косова”.

Loading...