ВУЧИЋ ОДЛАЖЕ ПРЕДЛОГ ЗА КОСМЕТ: „Мислио да смо ближе решењу“

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за „Блумберг“ да споразум са Приштином неће бити постигнут одмах, пошто обе стране остају на удаљеним позицијама.

Како наводи, то га присиљава на одлагање циља који је поставио – да предлог за КиМ открије у року од неколико недеља.

Агенција „Блумберг“ је споразум са Приштином означила највећом препреком на путу придруживања Србије Европској унији,

„Блумберг“ наводи да је Вучић казао да је више времена потребно да светске силе – укључујући ЕУ и САД – изврше притисак како би Приштина пристала на давање уступака, како би могао да грађанима Србије, којих је седам милиона, представи споразум без осећања понижености.

Агенција подсећа да је прошле године српски председник започео „унутрашњи дијалог“ у вези са Косовом, уз оцену „Блумберга“ да је овај споразум кључан за стабилност Западног Балкана.

„Боље је сачекати. Нема више рокова. Ипак, мислио сам да смо ближе решењу него што јесмо“, казао је Вучић у интервјуу који је „Блумбергу“ дао у Председништву Србије.

Агенција наводи да је Вучић рекао да би у Србији, у којој странка 48-годишњег председника државе има контролу над скоро две трећине парламента, „већина грађана више желела замрзнути сукоб од ресења, што је ситуација која би представљала претњу коју регион не може себи да дозволи“.

„Уколико имате замрзнути сукоб, неко ће одмрзнути. И то ће бити крај нормалног живота целокупног региона. Морамо да схватимо да када чиниш ужасне политичке грешке, за њих мораш да платиш цену. Али, у исто време сви остали морају да науче да не можеш да понижаваш један народ“, навео је Вучић.

„Блумберг“ наводи да је председник Србије казао да ће за било какво решење бити потребан референдум зато што би се мењао устав.

„Уколико будемо видели да је ово далеко најбоље решење за будућност Србије и уколико Србија није понижена и уколико Срби добију све гаранције за бољи живот, ја ћу се за то борити. Око тога нема сумње“, рекао је Вучић.

Loading...