ХРВАТИ ПРЕТЕ СРБИЈИ: Казните Шешеља или никад нећете ући у Европску унију!

Загреб ће у јуну стопирати отварање нових поглавља у преговорима Србије са ЕУ ако Шешељу до тада не буде одузет посланички мандат. Шешељ: Планирам да живим до 2038, дакле до тада ништа од ЕУ

Хрватска прети да ће блокирати преговоре Србије о чланству у Европској унији уколико лидер радикала Војислав Шешељ до јуна остане посланик у Скупштини Србије!

Како нам је потврђено у више дипломатских извора, Загреб ће крајем јуна, за када је планирано отварање нових поглавља у преговорима Србије са ЕУ, ставити вето на даље преговоре са Београдом.

Пленковићев план

Овога пута као изговор за обрачун са Србијом искористиће „случај Шешељ“ и тражиће да председник СРС буде избачен из парламента због осуђујуће пресуде Хашког трибунала.

Према речима нашег одлично обавештеног дипломатског извора, овакав план скован је у кабинету премијера Хрватске Андреја Пленковића, који се последњих месеци истиче антисрпским ставовима.
– Хрватска је до сада у неколико наврата условљавала и покушавала да блокира Србију на путу ка ЕУ. Чим Загребу нешто није по вољи, они покрену механизам по коме као чланови Уније имају право да не дају сагласност за отварање или затварање одређеног поглавља. Тако и сада планирају да „случај Шешељ“ искористе као изговор и повод за нови обрачун са Београдом – каже наш извор.

Ове информације индиректно је потврдила и Марија Пејчиновић Бурић, хрватска министарка спољних и европских послова, која је за хрватски огранак телевизије ЦИА ТВ Н1 изјавила да Шешељ ни под којим условима не може остати у парламенту уколико Србија жели у ЕУ.
– Шешељ је осуђени ратни злочинац и не сме бити у Скупштини. Очекујемо да Србија која жели чланство у ЕУ поштује законе и владавину права – навела је министарка.

Ово није први пут да Хрватска покушава да блокира Србију, а главни аргумент им је увек да „није остварен напредак у владавини права и реформи правосуђа“.
Коментаришући најновије претње из комшилука, Војислав Шешељ у свом стилу каже да је „одлична ствар што Хрвати због њега коче улазак Србије у ЕУ“.

да се ја питамКОЛИНДА ГРАБАР КИТАРОВИЋ
ПРЕДСЕДНИЦА ХРВАТСКЕ
Не занима ме који ће бити реципрочни одговор Србије, занима ме наставак дијалога. Србија мора да одлучи како ће даље. Шешељ и Вулин су проблем Србије.

– Хрвати су још пре неколико дана саопштили да нећемо ући у ЕУ све док сам ја посланик. Тако да нема ништа од Европе до 2038. године, пошто сам одлучио да живим још најмање 20 година и да све то време будем посланик. Али може да се деси да одлучим да живим и дуже. Повремено ћу наставити да палим хрватска обележја, пошто волим да гледам Хрватску како букти – одлучан је Шешељ, који не намерава ни да се повуче из Скупштине:
– По закону, посланици не могу бити само они који тек треба да иду на издржавање казне, а не они који су казну одслужили…

Не бирају средства

Loading...