MITROPOLIT AMFILOHIJE: Milo prodao veru za Hag!

Kada su mu zapretili optužnicom zbog Dubrovnika, Đukanović se odrekao svega, pa i samog sebe, svoje vere i porekla

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije tvrdi da su Amerikanci 1996. ucenili predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, zbog čega se on potpuno odrekao svoje prosrpske politike. U intervjuu ‘Nedeljniku’ Amfilohije je rekao da su Amerikanci Đukanovića stavili pred svršen čin: Ako ne promeni stranu, završiće u Hagu zbog granatiranja Dubrovnika 1991.

Poruka ubicama, ne Đinđiću

Kada sam rekao: „Ko se noža lati, od noža će i poginuti“, to sam rekao za Đinđićeve ubice. Ne za njega. Ne dao Bog…

Vladika Amfilohije

U istom razgovoru, vladika je govorio i o svom nadimku

Pukovnik, bliskim susretima sa Zoranom Đinđićem, Slobodanom Miloševićem, Čedomirom Jovanovićem. Prenosimo vam najzanimljivije delove:

* Nadimak Pukovnik su mi izmislili u Srbiji, a podržali su i ovi Montenegrini. To je na osnovu priče da je mene Milošević poslao ovde i da sam upućen protiv Crne Gore. Nema Milošević veze s mojim dolaskom u Crnu Goru.

Igre Bebe Popovića

* Milo Đukanović se 1997. prešaltao u Montenegrine. Čini mi se da je 1996. bio u Americi. Kako sam saznao – koliko je to tačno znaju oni koji su mi pričali, njegovi najbliži – njemu je rečeno: Ili ćeš u Hag zbog Dubrovnika, ili ćeš da prihvatiš da radiš kako se dogovorimo. Nije mu se išlo u Hag, nije mu se trošilo sve što je stekao, a on zna kako je stekao, i onda je prihvatio ideje Liberalnog saveza. Do tada je dolazio u Mitropoliju, kod ćivota Svetog Petra, ložio je jednom čak i Badnjak. Doduše, zapamtili su mu Cetinjani, naopako ga naložio. Sad je krenuo i protiv Mitropolije, obećao je skoro da će je smestiti u jednu, da li reče, šupu… Ni prvi ni poslednji.

* To su sad ovi neokomunisti pripisali da sam ja na Đinđića mislio kad sam rekao: „Ko se noža lati, od noža će i poginuti.“ Ja sam to rekao za Đinđićeve ubice. To je svakom bilo jasno kad sam izgovorio. Ali ovaj Beba Popović – on je glavni tvorac sadašnjeg neokomunizma u Crnoj Gori – i ovi drugi su mene optužili da sam to rekao za Đinđića. Ne dao Bog. Meni je vladika Atanasije rekao: „Pa ti si ga proglasio za sveca.“

Ovo je Brozova Crna Gora

* Meni je mala ova u Brozovom Jajcu rođena fildžan-avnojevska Crna Gora. Pošto ne daju da joj se vrati Metohija, nego su se i nje odrekli ovi Montenegrini, onda sam ja proširio svoje dužnosti na Latinsku Ameriku. Ovde je danas sa nama đakon iz Paragvaja, imamo svoju misiju u Argentini, Peruu, Dominikani… Ja sam za onu pravu Crnu Goru, petrovićku, a ne ovu Brozovu. Poštujem ja i nju, ali samo da se zna šta i koja je.

* Ako je nešto moglo da se shvati kao napad, onda je to bilo kada smo držali opelo Vladi, gde je na čelu bio Ivica Dačić, i Skupštini Srbije. Dačić kaže: „Ja sam sad vaskrsao.“ Daj Bože, on je rođen u Prizrenu, vidim da ipak ima zdravije osećanje. Daj Bože da ono i preovlada. Čak je skoro rekao da će tražiti da se poništi Briselski sporazum. Ja se molim Gospodu da Bog urazumi i Vučića i da ponište taj sporazum.

Loading...