IZBEGNUTA KATASTROFA: Najveći asteroid zaobišao zemlju? (VIDEO) – KOMERSANT

IZBEGNUTA KATASTROFA: Najveći asteroid zaobišao zemlju? (VIDEO)

Portal „Spejs veder“ objavio da je naša planeta protekle nedelje izbegla katastrofu koja bi bila kobna. Nisu ga registrovali ni NASA, ruska ni kineska svemirska agencija

U SENCI dramatičnih događaja u Siriji, neprimećeno je prošla vest da je u nedelju pored Zemlje prošao jedan od većih asteroida. Kako je preneo portal „Spejs veder“, koji prati pojave u kosmosu, 15. aprila je astronom Majkl Jeger, posmatrajući nebo iz Vivenkirhena u Austriji, snimio asteroid 2018.GEZ kako proleće između Zemlje i Meseca, na udaljenosti 192.000 kilometara od Zemlje. Po tvrdnji ovog sajta, reč je o najvećem poznatom asteroidu koji je prošao tako blizu Zemlje u istoriji opservacije neba!

Kako je na ovoj internet stranici preneto, Jeger je naveo da je „kamen“ primetio i snimao od 14. aprila. Tvrdi da je sijao kao zvezda magnitude 13, a prema njegovoj proceni, ovaj asteroid bio je širok od 48 do 110 metara.

– To ga stavlja u klasu asteroida koji je u Tunguskoj oblasti u Sibiru, u junu 1908. godine, ostavio pravu pustoš – navodi se na ovom sajtu.

loading...

– Primera radi, meteor koji je pre pet godina eksplodirao na Uralskom nebu, sa znatnim posledicama po Zemlju, imao je prečnik od 20 metara.

Osim toga, „Spejs veder“ piše da je 2018.GEZ primećen tek desetak sati pre nego što se najviše približio zemlji. Navodno ga nisu registrovale ni NASA, ni ruska niti kineska svemirska agencija.

Po rečima Branka Simonovića iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“, prolazak asteroida pored Zemlje, međutim, nije mnogo značajan.

– To da asteroidi iz pravca Sunca koji nisu na vreme primećeni prođu pored Zemlje nije retka ni neobična pojava – kaže Simonović. – Osim poznatih asteroida, kojima su date oznake, imaju poznatu putanju i čije se kretanje može pratiti, ovde se najverovatnije radi o „svemirskom kamenu“ koji nije bio poznat ranije. Primećen je neposredno pre nego što se najviše približio Zemlji. I da smo ga primetili mnogo ranije, svejedno bi prošao „kako je naumio“ i ne bismo mogli ništa da promenimo. Mislim da je u ovom slučaju više reč o želji za senzacionalizmom nego o važnoj astronomskoj pojavi.

Naš sagovornik dodaje da su procene o veličini 2018.GEZ veoma neprecizne i podseća da ni veličina asteroida koji je pre ravno 110 godina pao u Sibiru nikada nije tačno utvrđena.

– Teško je proceniti veličinu ovih nebeskih tela, pa su i ovoga puta dimenzije asteroida koji je u nedelju prošao pored Zemlje procenjene u širokom rasponu – objašnjava Simonović.

loading...

PRATITE NAS NA FEJSBUKU!

PRATITE NAS NA TNJITERU! :)

AdNow
Loading...