ИЗБЕГНУТА КАТАСТРОФА: Највећи астероид заобишао земљу? (ВИДЕО) – КОМЕРСАНТ

ИЗБЕГНУТА КАТАСТРОФА: Највећи астероид заобишао земљу? (ВИДЕО)

Портал „Спејс ведер“ објавио да је наша планета протекле недеље избегла катастрофу koja би била кобна. Нису га регистровали ни НАСА, руска ни кинеска свемирска агенција

У СЕНЦИ драматичних догађаја у Сирији, непримећено је прошла вест да је у недељу поред Земље прошао један од већих астероида. Како је пренео портал „Спејс ведер“, који прати појаве у космосу, 15. априла је астроном Мајкл Јегер, посматрајући небо из Вивенкирхена у Аустрији, снимио астероид 2018.ГЕЗ како пролеће између Земље и Месеца, на удаљености 192.000 километара од Земље. По тврдњи овог сајта, реч је о највећем познатом астероиду који је прошао тако близу Земље у историји опсервације неба!

Како је на овој интернет страници пренето, Јегер је навео да је „камен“ приметио и снимао од 14. априла. Тврди да је сијао као звезда магнитуде 13, а према његовој процени, овај астероид био је широк од 48 до 110 метара.

– То га ставља у класу астероида који је у Тунгуској области у Сибиру, у јуну 1908. године, оставио праву пустош – наводи се на овом сајту.

loading...

– Примера ради, метеор који је пре пет година експлодирао на Уралском небу, са знатним последицама по Земљу, имао је пречник од 20 метара.

Осим тога, „Спејс ведер“ пише да је 2018.ГЕЗ примећен тек десетак сати пре него што се највише приближио земљи. Наводно га нису регистровале ни НАСА, ни руска нити кинеска свемирска агенција.

По речима Бранка Симоновића из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“, пролазак астероида поред Земље, међутим, није много значајан.

– То да астероиди из правца Сунца који нису на време примећени прођу поред Земље није ретка ни необична појава – каже Симоновић. – Осим познатих астероида, којима су дате ознаке, имају познату путању и чије се кретање може пратити, овде се највероватније ради о „свемирском камену“ који није био познат раније. Примећен је непосредно пре него што се највише приближио Земљи. И да смо га приметили много раније, свеједно би прошао „како је наумио“ и не бисмо могли ништа да променимо. Мислим да је у овом случају више реч о жељи за сензационализмом него о важној астрономској појави.

Наш саговорник додаје да су процене о величини 2018.ГЕЗ веома непрецизне и подсећа да ни величина астероида који је пре равно 110 година пао у Сибиру никада није тачно утврђена.

– Тешко је проценити величину ових небеских тела, па су и овога пута димензије астероида који је у недељу прошао поред Земље процењене у широком распону – објашњава Симоновић.

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...