DODIK OBJASNIO: Za državni projekt NDH do danas niko nije odgovarao

U Spomen-području Donja Gradina danas je obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina — genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu, a predsednik RS je poručio da je taj logor bio državni projekat NDH za koji nikada niko nije odgovarao.

Taj zločin, poručio je Dodik, i danas nema svoju zvaničnu kategorizaciju kao genocid na Srbima, Jevrejima i Romima.

„Ovo je mesto koje navodi čoveka da ćuti, jer nema šta da kaže, a sada znam da moramo da govorimo o ovome, da ne bi bilo zaboravljeno i odneseno u neka tamna mesta istorije i da se na bi ponovo ponovio užasan bol i jauk, koji su mogle da čuju samo krošnje iznad nas i nebo“, rekao je Dodik na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini.

Obraćajući se učesnicima komemoracije, Dodik je rekao da je dominantan osećaj koji iz logora Jasenovac nosi još iz detinjstva bio strah od ustaša i NDH, jer je u toj državi sprovođen stravičan projekat sistematskog ubijanja jednog naroda.

„Ta spirala mesta zločina — od Paga, Jadovnog, preko Jasenovca, Gradiške, do Sajmišta, Kragujevca, pa ponovo prema Brodu, Prebilovcima, hercegovačkim jamama, odnele su milion žrtava srpskog naroda u Drugom svetskom ratu“, podsetio je Dodik.

On je dodao da su u tom ratu Srbe, oslabljene u prethodnom ratnom sukobu, ubijali gde god su stigli, bez razloga i povoda.

„Ubijali su nas, a nisu ni znali zašto to čine, ali su u tome uživali, jer se nikada nisu umorili, stali, prestali, čuli jauk, plač majke i deteta. Nikada nisu imali saosećanje i pomislili na svoje“, rekao je Dodik.

On je podsetio da je iz logora Jasenovac 22. aprila 1945. godine proboj izvršila samo mala grupa od 1.100 preživelih logoraša, u momentu kada je svet već video i znao da je Drugi svetski rat pri kraju.

„Krenuli su da se probiju iz logora da bi bili živi svedoci onoga šta je bilo i da bi omogućili da život nastavi da teče“, dodao je Dodik, prenela je RTRS.

On je podsetio da u opštini Kozarska Dubica 20 godina posle Drugog svetskog rata nije bilo muškog regruta iz srpskog naroda, jer su svi bili pobijeni u logoru za decu, u kojem je pobijeno ili nestalo 35.000 kozaračke dece.

„Skoro sam shvatio da su Srbi stradali zbog dve strašne stvari u svojoj istoriji, a to su strah i iluzija. Strah od tog monstruoznog mesta, logora u koji su ulazili u kojem su sretali leševe, odsecao je snagu za bilo kakav otpor. Bio je to parališući strah, jer ste došli na mesto bez povratka“, rekao je Dodik.

Loading...