PUT SRBIJE U EU ZAVISI OD KOSMETA: Šta piše u izveštaju Evropske komisije o Srbiji

Tempo pristupnih pregovora između Brisela i Beograda nastaviće da zavisi od napretka u reformskom procesu, ali i od dijaloga o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

To se navodi u izveštaju Evropske komisija o napretku Srbije, objavio je Radio Slobodna Evropa.

EK podvlači neophodnost hitnog napretka u procesu dijaloga i ispunjavanja dogovorenog, i u tom kontekstu formiranja Zajednice srpskih opština.

Evropska komisija će dokument objaviti 17. aprila.

U dokumentu se od Srbije traži da produbi angažovanje u dijalogu sa Prištinom i sprovede postignute sporazume sa posebnim naglaskom na sporazum o energetici.

Konstatuje se, prema RSE, koja navodi da je imala uvid u dokument, da je dobrodošla inicijativa predsednika Aleksandra Vučića da pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu.

Srbija treba da nastavi da igra pozitivnu ulogu u regionu, da poboljša regionalne odnose, te da očuva stabilnost.

Prema RSE, u izveštaju se u vezi sa vladavinom prava u Srbiji navodi da je bilo nekog napretka, ali da se od Srbije traži da ojača napore i pokaže konkretne rezultate, naročito u smislu „stvaranja i omogućavanja klime“ za slobodu izražavanja, u jačanju i efikasnosti nezavisnog sudskog sistema, kao i u postizanju održivog napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U izveštaju Evropske komisije istovremeno se Prištini upućuje poruka da je prošlogodišnji pokušaj u kosovskoj skupštini da se ukine Specijalni sud za ratne zločine OVK „izazvao ozbiljnu zabrinutost“.

„Biće od ključne važnosti za Kosovo da u potpunosti ispuni međunarodne obaveze koje se tiču specijalnih veća i kancelarije specijalnog tužioca koji su uspostavljeni da bi se razjasnili određeni navodi o međunarodnim zločinima koji su počinjeni u kontekstu sukoba na Kosovu“, poručuje se u nacrtu izveštaja o Kosovu.

Loading...