ПУТ СРБИЈЕ У ЕУ ЗАВИСИ ОД КОСМЕТА: Шта пише у извештају Европске комисије о Србији

Темпо приступних преговора између Брисела и Београда наставиће да зависи од напретка у реформском процесу, али и од дијалога о нормализацији односа са Косовом.

То се наводи у извештају Европске комисија о напретку Србије, објавио је Радио Слободна Европа.

ЕК подвлачи неопходност хитног напретка у процесу дијалога и испуњавања договореног, и у том контексту формирања Заједнице српских општина.

Европска комисија ће документ објавити 17. априла.

У документу се од Србије тражи да продуби ангажовање у дијалогу са Приштином и спроведе постигнуте споразуме са посебним нагласком на споразум о енергетици.

Констатује се, према РСЕ, која наводи да је имала увид у документ, да је добродошла иницијатива председника Александра Вучића да покрене унутрашњи дијалог о Косову.

Србија треба да настави да игра позитивну улогу у региону, да побољша регионалне односе, те да очува стабилност.

Према РСЕ, у извештају се у вези са владавином права у Србији наводи да је било неког напретка, али да се од Србије тражи да ојача напоре и покаже конкретне резултате, нарочито у смислу „стварања и омогућавања климе“ за слободу изражавања, у јачању и ефикасности независног судског система, као и у постизању одрживог напретка у борби против организованог криминала и корупције.

У извештају Европске комисије истовремено се Приштини упућује порука да је прошлогодишњи покушај у косовској скупштини да се укине Специјални суд за ратне злочине ОВК „изазвао озбиљну забринутост“.

„Биће од кључне важности за Косово да у потпуности испуни међународне обавезе које се тичу специјалних већа и канцеларије специјалног тужиоца који су успостављени да би се разјаснили одређени наводи о међународним злочинима који су почињени у контексту сукоба на Косову“, поручује се у нацрту извештаја о Косову.

Loading...