ТРАМП „ОЛАДИО“ ЛИДЕРЕ БАЛТИКА: Америчка војска ипак напушта Балтик!?


ВАШИНГТОН – Амерички председник, Доналд Трамп, јуче у Белој кући је примио председнике три балтичке земље, а то су Естонија, Литванија и Латвија.

Наравно цела „представа“ је део антируске кампање која „упозорава на опасност од руске агресије на Балтику“.

Шефови балтичких земаља су изразили своју забринутост због „руског експанзионизма“, наводе амерички портали.

Они су захтевали већу помоћ и присуство САД и НАТО снага у региону, како су навели, због опасности од ширења руског утицаја на Балтику.

Међутим, наводи USA Today, Трамп је изразио скептицизам наспрам наставка „прекоокеанских“ ангажмана америчких снага. USA Today подсећа на одлуку Доналда Трампа о повлачењу из Сирије и његове речи да „жели што пре да америчка војска напусти Сирију“, истичући утисак да ће иста ствар бити одлучена и за Балтик.

„Нека се Сиријом баве други“, рекао је недавно Трамп.

Амерички председник је и у току своје изборне кампање гласно истицао став да америчка војска треба да се повуче из света.

Трамп је рекао својим гостима да према Русији нико није чвршћи од САД-а, али и да жели боље односе са Русијом и руским лидером Владимиром Путином.

„Постоји велика шанса ипак да се то неће десити.“, додао је амерички лидер.

Америчке снаге су присутне на Балтику по принципу сталних продужетака боравка, али стиче се утисак да Трамп жели да повуче снаге из тог региона.

У току је дипломатски конфликт Америке и Русије због вежби 5000 америчких војника на границама Русије управо у региону Балтика, али суздржаност Трампа у односу на захтев балтичких лидера да САД промени модел свог присуства и перманентно буде присутна у овом региону, те, како истичу председници балтичких земаља, да Америка и додатно оснажи своје снаге на Балтику, потпуно баца другачије светло на целу ствар.

Извор: Комерсант.рс

Loading...