ЖИРИНОВСКИ: Ушао би у рат са Западом, вратио царство и обесио противнике! (ВИДЕО)

Руси се ће у недељу бирати између 8 председничких кандидата и Владимир Жириновски, кандидат руске Либерално-демократске партије је најискуснији од свих, али такође и озлоглошен због својих отворених ставова.

Политичка позадина

Упркос имену своје партије, Жириновски није превише ни либерал ни демократа. Он је заправо поприлично екстремни руски националиста, због чега га многи описују као руску верзију Доналда Трампа. Ипак, он је у политици много пре Трампа и ово му је укупно 6. пут да учествује на изборима.

Више забављач него политичар са озбиљним амбицијама, он се често појављује на телевизији у ударним емисијама са високим рејтингом. Премда са њим нема ништа заједничко, он као да се води паролом америчког активисте права хомосексуалаца Харвија Милка да је „политика позориште, у којем није битна победа“. Ту се, како каже Милк, преноси порука следеће садржине: „Ја сам овде, обратите пажњу на мене“.

Жириновски је рођен у Казахстану. Отац му је Пољак јеврејског порекла, а мајка Рускиња. Радио је као адвокат у Москви за време Совјетског Савеза, пре него што је основао прву опозициону партију у СССР-у 1991. године.

Политичко искуство

Жириновски има пуно политичког искуства. Води Либерално-демократску партију Русије од 1992. године, када је ова партија освојила 23 процента на изборима за Думу. Током 2000-их, популарност партије је пала на око 11 процената, док је на прошлим изборима 2016. порасла на 13 процената. Као председнички кандидат освајао је, између осталог, 8 процената 1991. године, око 3 процента 2000. године, 9 процената 2008. године и 6 процената 2012. године.

Политички ставови

Доналд Трамп, заправо, у поређењу са Жириновским као веома торерантан и емпатичак политичар. жириновски је, рецимо, недавно изјавио за немачке медије да Русија треба да промени име у Руско царство и да има цара. „Председник треба да буде апсолутни лидер“, рекао је такође једном. осим тога, предложио је и да Русија, Пољска, Мађарска и Румунија треба међусобно да поделе територију Украјине. Такође је запретио Западу да би проблем санкција Русији решио ратом. „Рекао бих вам, или повуците санкције или се сакријте у бункере“, изјавио је Жириновски.

Ова реторика за њега никако није нова. Раније је изјављивао да прозападне демократе имају само 3 пута: гроб, затвор или емиграцију. Током руско-британске кризе 2008. године, предлагао је да се баце бомбе у Атлантик да би се на острву изазвале поплаве.

Додуше, његове претње нису само резервисане за либерале. Прошле године је запретио и неким посланицима владајуће Јединствене Русије да ће их „упуцати и обесити“, ако икад дође на власт. Такође често оптужује представнике владајуће странке за корупцију.

Док га многи отписују као кловна, Жириновски је много интелигентнији него што се чини. Многа од његових упозорења о томе како Запад види Русију су се показала као тачна после погоршања односа 2013. године.

Loading...