ДОДИК: Егзодус Срба из Сарајева једна је од најпотреснијих слика – КОМЕРСАНТ

ДОДИК: Егзодус Срба из Сарајева једна је од најпотреснијих слика

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је егзодус Срба из Сарајева након потписивања Дејтонског мировног споразума „једна од најпотреснијих слика“ у новијој историји српског народа и „једно од највећих зверстава“ коју је српски народ поднео за Републику Српску.

– Напуштајући вековна огњишта у миру, износећи са собом и своје преминуле, Срби из Сарајева, који су и у рату поднели огромну жртву за Републику Српску, показали су да је кућа тамо где ће бити уважени и где неће бити понижени, јер су се они и у рату борили само за права достојна човека која су им првим пуцњем у Сарајеву грубо одузета – рекао је Додик, преносе Независне новине.

Према његовим речима, Срби у Сарајеву су представљали највећу концентрацију интелектуалних и стручних потенцијала српског народа у Босни и Херцеговини, а у том граду се водила најјача политичка битка за права народа.

– Управо су Срби из Сарајева повели народ јер су знали да артикулишу праве циљеве за српски народ у епицентру политичког сукоба након распада бивше Југославије. Та артикулција је била стварање Републике Српске – навео је Додик.

Нагласио је да због тога Република Српска, дугује огромну захвалност управо Србима из Сарајева који су након напуштања свог града створили нов живот у Републици Српској и унапредили квалитет живота заједнице.

Како се наводи, егзодус Срба са подручја Сарајева почео је у децембру 1995. године, а завршен у марту 1996. године и за то време око 120.000 Срба из Илијаша, Вогошће, Хаџића, Илиџе, Рајловца, Грбавице и дела општине Стари град напустило је вековна огњишта и кренуло на простор Републике Српске јер нису желели да живе под хрватско-муслиманском влашћу.

 

loading...

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!

ПРАТИТЕ НАС НА ТЊИТЕРУ! :)

AdNow
Loading...