ИЗОЛАЦИЈА РУСИЈЕ НИЈЕ РЕШЕЊЕ: Тилерсон отворио душу у опроштајном говору! (ВИДЕО)

Тилерсон је у говору одржаном у „брифинг соби“ Стејт деартмента набројао све „успехе“ спољнополитичког одељења америчке администрације под његовим руководством. 

Међу тим „успесима“, Тилерсон је пре свега издвојио „максимални притисак“ који је извршен над Северном Корејом и који је, према његовим речима, приморао руководство те земље да „пристане на преговоре“, а уз помоћ „широког спектра санкција који је показао своју ефикасност“ по том питању.

Говорећи о Русији, Тилерсон је рекао да је понашање Москве „проблематично“ и поручио Кремљу да „мора пажљиво да процењује своје акције у најбољем интересу руског народа, али и света“. 

– Изолација Русије, није ни у чијем интересу, ипак је додао одлазећи шеф америчке дипломатије.

Говорећи о америчким акцијама у Сирији, Тилерсон је нагласио да су примирја која је издејствовала његова администрација спасила велики број живота у тој земљи.

– Ипак, остало је да се уради још много тога у Сирији, као и на стабилизацији Ирака, поручио је Тилерсон, додајући да је усвајање америчке Стратегије за јужну Азију натерало талибане на мирне преговоре са властима у Авганистану.

Он је објаснио да његов отказ ступа на снагу са завршетком данашњег дана и да ће до тада предати све обавезе свом заменику Саливану, а да ће се његова служба у Трамповој администрацији, формално, окончати 31. марта.

[embedded content]

Истовремено са отпуштањем Рекса Тилерсона, Американци су започели велика померања снага у и око Сирије. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Loading...