ПРЕОКРЕТ ИЛИ ФИНАЛНИ КРАХ: Вашингтон спремио „косовски пакет“!

БЕОГРАД / ВАШИНГТОН – САД су припремиле специјални „косовски пакет“ у четири тачке који ће у наредним недељама бити представљен најпре председнику Србије Александру Вучићу, пишу „Новости“.

Како наводи лист, позивајући се на добро обавештене изворе, овај документ Вашингтона са израженом геополитичком нотом, тиче се директно статуса јужне српске покрајине и умногоме може да одреди даљи стратешки правац наше државе.

Радни „косовски текст“ Трампове администрације, о којем би могло да буде речи већ у уторак, када у Београд долази Вес Мичел, нови помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију садржи неколико кључних тачака, наводи лист.

Документ предвиђа да Заједница српских општина добије шира извршна овлашћења и појачане надлежности у областима здравства, просвете и културе.

Како пишу Новости, Заједница би тесно институционално била повезана с потпредседником косовске владе који би долазио из редова српског народа и који би практично био контролор њеног рада и спровођења овлашћења.

Од Београда се очекује да омогући улазак Приштине у међународне организације.

Ако српска страна пристане на овај пакет, нашој држави би био омогућен улазак у ЕУ, а САД би јој гарантовале ширу економску и дипломатску подршку у међународној политичкој арени, преноси лист.

Loading...