ПРЕОКРЕТ ИЛИ ФИНАЛНИ КРАХ: Вашингтон спремио „косовски пакет“!

БЕОГРАД / ВАШИНГТОН – САД су припремиле специјални „косовски пакет“ у четири тачке који ће у наредним недељама бити представљен најпре председнику Србије Александру Вучићу, пишу „Новости“.

Како наводи лист, позивајући се на добро обавештене изворе, овај документ Вашингтона са израженом геополитичком нотом, тиче се директно статуса јужне српске покрајине и умногоме може да одреди даљи стратешки правац наше државе.

Радни „косовски текст“ Трампове администрације, о којем би могло да буде речи већ у уторак, када у Београд долази Вес Мичел, нови помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију садржи неколико кључних тачака, наводи лист.

Документ предвиђа да Заједница српских општина добије шира извршна овлашћења и појачане надлежности у областима здравства, просвете и културе.

Како пишу Новости, Заједница би тесно институционално била повезана с потпредседником косовске владе који би долазио из редова српског народа и који би практично био контролор њеног рада и спровођења овлашћења.

Од Београда се очекује да омогући улазак Приштине у међународне организације.

Ако српска страна пристане на овај пакет, нашој држави би био омогућен улазак у ЕУ, а САД би јој гарантовале ширу економску и дипломатску подршку у међународној политичкој арени, преноси лист.

Саговорници Новости из дипломатских кругова оцењују да се Америка одлучила на овај корак, јер су незадовољни инертношћу Брисела када је реч о косовском питању.

Такође у контексту све живље неформалне опције о подели КиМ, вашингтонској администрацији не одговара да Београд и де јуре преузме север, јер би се тиме створила тампон зона између Бошњака и Албанаца, њихових поузданих савезника, а Србија би преузела контролу над Копаоником и Зубиним Потоком које су важне стратешке тачке, преносе Новости.

Наводе да овај предлог има и „другу страну медаље која, пре свега, на Вучићева леђа пребацује огроман терет одговорности“.

Лист наводи да није случајно што је шеф државе „прва адреса“ за овај пакет, јер је реч о најјачој политичкој фигури у држави. Такође пише и да зато изнад ове „пошиљке“ већ сада лебди питање шта ће бити ако Београд и председник Вучић одбаце замисли САД.

„Прва последица се већ назире – блокада евроинтеграција наше државе, односно губитак шансе да постанемо чланица ЕУ. Други фактор ризика је, како се процењује, губитак директних страних инвестиција, пре свега из држава ЕУ, што би био огроман ударац за српску привреду“, наводи лист.

Новости пишу да је о свим овим „црним сценаријма“ нашим званичницима „натукнуто“ преко незваничних западних дипломатских канала.

Извор: Танјуг

ПРАТИТЕ НАС НА ФЕЈСБУКУ!